Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
05.10.2018.

Ministar Vulin: Suštinsko pitanje naše i bezbednosti čitavog regiona je pitanje velike Albanije




Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas konferenciju "Ka bezbednijoj Srbiji“, na kojoj je učestvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin na panelu posvećenom regionalnoj bezbednosti.



Ministar Vulin je istakao je da je suštinsko pitanje naše bezbednosti i bezbednosti čitavog regiona pitanje velike Albanije.

- Velika Albanija je ta koja izaziva duboku nestabilnost, duboku zabrinutost i odsustvo reakcije međunarodne zajednice na njeno stvaranje je nešto što nas brine. To je najozbiljnija pretnja miru na Balkanu - stvaranje nove države, države koja da bi se formirala mora da obuhvati prostor današnje Albanije, delova Srbije, Crne Gore, Makedonije, čak jednog dela Grčke – naglasio je ministar Vulin.

Ministar Vulin je podsetio na izjave Tačija i Edija Rame, kao i izjavu predsednika Albanije o granicama, koje samo svedoče o glavnom bezbednosnom problemu Balkana - stvaranju velike Albanije, dodajući i da se o ovome vrlo malo govori u EU i međunarodnim forumima.

- Ako se sukobi na Balkanu budu ponovo oživeli, oživeće zato ili ako neko pokuša da reši albansko nacionalno pitanje, a da zanemari sva ostala nacionalna pitanja – istakao je ministar Vulin.

- Legitimno pravo Srbije je da vodi računa o svojim sunarodnicima gde god da žive. Ne da se meša ni u čije odnose, menja granice, ali da brine o Srbima bez obzira gde god oni žive – naglasio je ministar Vulin.



Govoreći o bezbednosnim izazovima, kao glavne ministar je izdvojio nelegalno proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova, islamski fanatizam, migrantske krizu, ali, kako je dodao, više od svega nepostojanje jasnih pravila i brutalno kršenje međunarodnog prava je najveći bezbednosni izazov na ovim prostorima i svakim drugim prostorima.

- Kada nema međunarodnog prava, a bombardovanjem SR Jugoslavije i priznavanjem secesije Kosova i Metohije međunarodno pravo je uništeno, nemate jasnih pravila na osnovu kojih zemlje i narodi postoje. Odsustvo međunarodnog prava je najopasnija stvar koja se desila na ovim prostorima, opasnija od ratova. Ratovi jednom prestanu, a ako nema pravila, ako živimo u svetu bez zakona, onda to nikada neće prestati - ocenio je ministar odbrane.

Ministar Vulin je naglasio da je odsustvo međunarodnog prava, brutalno silovanje međunarodnog prava, kao i brutalno poništavanje svih pravila - najveća pretnja na Balkanu.

On je, tokom svog obraćanja, takođe zaključio da  se u proteklih nekoliko godina, za vreme mandata predsednika Vučića, Srbija izborila za pravo da odlučuje sama o sebi a ne da brine o interesima drugih, kao što je to kroz istoriju često činila.