Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.09.2018.

Oтворен први "Куп Војске Србије" у Бачкој Паланци



У Бачкој Паланци данас је отворен  први „Куп Војске Србије“, манифестација која ће се овог викенда одвијати у Карађорђеву, где се у суботу организују изложба расних пастува липицанерске и арапске расе и ревијална вожња, а у недељу, током тркачког дана, пет касачких и четири галопске трке.

Истичући да ергела Карађорђево, основана крајем 19. века, данас има 105 коња раса нонијус, енглеска пунокрвна, липицанска и пони, уз двадесетек ждребади и 15 грла арапске и енглеске расе, донираних из Уједињених арапских емирата, директор Дирекције за услуге стандарда Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране пуковник Радмило Кравић, подсетио је мештане Бачке Паланке на успехе те војне ергеле  у другој половини 20. века када су грла из Карађорђева била међу водећим на многим југословенским хиподромима. Такви успеси учинили су да Министарство одбране и Војска Србије, после паузе од 12 година, у овом крају оживе коњички спорт и коњарство. 



- Да би се наши амбициозни планови остварили, ове године су на основу наређења министра одбране Александра Вулина, реновирани сви објекти у ергели Карађорђево, реконструисане стазе, обновљена инсталација, реновиран хиподром и ресторански објекат, обновљене трибине. Тиме су створени сви услови за одржавање сталне манифестације „Куп Војске Србије“, којом се у Војску и ове крајеве враћа популарност коњичког спорта. Грла војне ергеле поново ће учествовати на галопским тркама широм наше земље и надам се повратити славу некада веома успешних грла, рекао је пуковник Кравић.

Манифестацију „Куп Војске Србије“ свечано је отворио председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница који је суграђане позвао да наредна два дана проведу у Карађорђеву, баш као и крајем прошлог века када су уживали у галопским тркама и победама својих фаворита.

Отварање манифестације су употпунила локална културно-уметничка друштва „Коста Абрашевић“ и „Корени“ која су получасовним програмом на централном градском тргу одушевила бројне бачкопаланчане.