Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.09.2018.

Министар Вулин: Увек ћу заштитити сваког ко ради за државу




- Увек ћу се заложити за то да човек који ради за државу буде заштићен. Увек ћу се заложити и ако треба да сносим последице, ја ћу их и сносити, али они који су радили за државу треба да буду заштићени. Сваки радник ВБА мора да зна да је његова држава уз њега, да је његово Министарство уз њега, а он треба само да ради свој посао у складу са законом и никако другачије. Не може се другачије водити једна држава, а не да се свако ко ради за државу кажњава и продаје – поручио је министар одбране Александар Вулин одговарајући у Дому Народне скупштине на посланичко питање посланице Маринике Тепић које се односило на пресуду Прекршајног суда у којој му је, као одговорном лицу у Министарству одбране, наложено да плати новчану казну, јер није одговорио на захтеве упућене по Закону о приступу информацијама од јавног значаја.

Министар Вулин је истакао да сматра да се тражи да се преда копија једног извештаја, који је настао непосредно након пребијања Андреја Вучића и брата господина Малог.

- Тражи се да се да име оперативца ВБА који је извештај сачинио, тражи се извештај који садржи имена сведока који су рекли шта су имали да кажу и шта су видели у том тренутку, и очекујете од мене, као министра, да вам предам тог човека – истакао је министар Вулин оцењујући да је то неприхватљиво. 
 
- Зашто бих дао име оперативца Војнобезбедносне агенције који је саставио одговарајући записник, зашто би се знала имена сведока у широј јавности – да би им неко рекао да промене мишљење да нису видели то што су видели. Да ли треба сваки оперативац ВБА или БИА или било које друге службе сутра да се плаши да ли ће неко сазнати његово име и онда кад саставља извештај треба да размишља да ли ће се то што је саставио свидети сутра некоме ко ће тражити његово име и тражити да се резултати његовог рада покажу у јавности. Не знам која је то тајна полиција или полиција уопште, излази у току судског поступка са именима људи који раде у судском поступку, са сведоцима, са потенцијалним сведоцима, са свиме што чини један поступак. Не знам да ли бисте тражили све ово да није у питању Андреј Вучић и да није он тај који је пребијен. Можда би се другачије понашали, али као што видим, кад је у питању брат председника који је онако сурово пребијан, онда тражите и сведоке и оне које су радили на том случају – истакао је министар Вулин.
 
Према његовим речима, суд уопште није расправљао о томе да ли је погрешио, него је донео пресуду, јер се наводи “нисте одговорили у законском року”.

- То је његово право и ја ћу, наравно, поштовати закон безусловно, као што га поштујем читавног живота, платићу казну , а ако после моја жалбе суд досуди, то је његово право – нагласио је министар Вулин.