Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.09.2018.

Састанак министара одбране Србије и Кабо Вердеа




Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Београду са министром спољних послова, одбране и дијаспоре Републике Кабо Верде Луишом Филипеом Таварешом.
                                                        
На почетку састанка, министар Вулин захвалио је министру Таварешу због принципијелне позиције Републике Кабо Верде и на напорима и личном доприносу због непризнавања тзв. „Косова“ као независне државе, упркос бројним притисцима којима је изложен Кабо Верде. Тиме је, како је нагласио министар Вулин, Кабо Верде показао своју храброст, али и да уме да цени слободу, јер „вредности и жеља за слободом спајају два географски удаљена народа и државе“.




Министар одбране Србије предложио је колеги из Кабо Вердеа, у наредном периоду, потписивање Споразума о сарадњи у области одбране као правног оквира за сарадњу двеју војски.
 
Министар Тавареш нагласио је снажне историјске везе и одличне политичке односе две земље. Такође, он је нагласио да је Република Кабо Верде потврдила да је сигуран и поуздан партнер Србији на Атлантику, и још једном истакао принципијелан и јасан став у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности тзв. „Косова“.



Министар Тавареш упутио је министру Вулину позив за званичну посету Републици Кабо Верде у наредном периоду.