Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
16.09.2018.

После три деценије у Војну болницу Ниш, у 2018. години, уложено више од милион евра




Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Управе за војно здравство бригадног генерала Угљеше Јовичића, обишао је данас реконструисано Одељење за радиологију у Војној болници Ниш.

Осим инфраструктурних радова, с циљем пружања квалитетније здравствене заштите војним и цивилним осигураницима, набављена су и четири дигитална рендген апарата нове генерације који омогућавају бржу и прецизнију дијагностику.

Како је нагласио министар Вулин, Министарство одбране је у Војну болницу Ниш у протеклих годину дана уложило више од милион евра.

- То је најозбиљније улагање и реконструкција овог објекта у протеклих 30 година, током којих смо чекали да осигураници у Војној болници Ниш добију најбољу и најсавременију дијагностику и негу. Војни систем, па и систем здравства у оквиру војске, био је урушаван плански и системски. Радило се све што је могло да се ради, од 2000. године на овамо, да се војска унизи, смањи, уништи, да не буде способна да задовољава ни своје одбрамбене потребе, а ни потреба заштите својих осигураника. Ми се боримо против тога и веома брзо, захваљујући, на првом месту,  огромном разумевању врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и читаве Владе, имамо могућности да обновимо војно здравство, рекао је министар одбране.

Он је додао да војни осигураник мора да зна да ће увек имати најбољу могућу негу.

- И свако ко уђе у састав Војске Србије, ко свој живот веже за одбрану земље и војске, мора да зна да је у систему који стварамо поново, у систему који ће бринути о њему и његовој породици од почетка до краја. Од тога да има добру униформу и добру плату, да има најсавременије системе наоружања на којима ће се обучавати и бранити ову земљу па до тога да ће он и његова породица имати најбољу могућу здравствену заштиту. То је систем који је уништаван и урушаван, а који ми поново градимо. Војска брине о својима, баш као што брине и о свим грађанима ове земље, али брине о сваком свом припаднику, поручио је министар Вулин.

Управник Војне болнице Ниш пуковник др Јовица Станојковић захвалио је Министарству одбране и министру Вулину на испуњеном обећању да ће се наставити с инфраструктурним и техничким опремањем Војне болнице Ниш.

- У плану је да се изради идејни пројекат за изградњу ургентно-пријемног блока, као и његово опремање. Војна болница Ниш ће у наредном периоду имати могућности да пружа већи број здравствених услуга и да осавремени свој рад, а све то на обострано задовољство и војних и цивилних осигураника који се овде лече, нагласио је пуковник Станојковић.

Радиолог потпуковник др Милорад Пејчић рекао је да је дигитализација у Одељењу за радиологију од великог значаја.

- Постоји више бенефита дигитализације - осим квалитета и комфора постиже се већа ефикасност приликом рада, као и уштеда на материјалу и свакако су и пацијенти и медицинско особље веома задовољни, изјавио је потпуковник Пејчић.

Реч је о савременим дигиталним радиодијагностичким уређајима најновије генерације, а створени су услови за увођење нових инвазивних и неинвазивних дијагностичких процедура из области радиолошке дијагностике.