Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
07.09.2018.

Уручене дипломе кадетима Војне академије



Начелник Војне академије пуковник Мирослав Талијан уручио је данас дипломе кадетима 139. класе, петнаесторици студената мастер академских студија и самофинансирајућим студентима Војне академије. Основне академске студије на Војној академији завршили су 99 кадета из Републике Србије, два кадета из Оружаних снага БиХ и један кадет из МУП-а Републике Српске, са просечном оценом студија 8,30.
Свечаном скупу су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна, начелник Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе бригадни генерал Миле Јелић, начелници управа Генералштаба Војске Србије и Министарства одбране, бројни гости и родбина кадета.

Државни секретар Живковић је честитао кадетима успешан завршетак школовања и подсетио да се ове године обележава велики јубилеј – 100 година од завршетка Великог рата, рата у коме су српску војску предводили официри школовани на нашој Војној академији.

– Ви сте заиста наследници знања наших славних војсковођа и професора Војне академије и то подразумева да знате, смете, можете, хоћете све што наша отаџбина Србија од вас буде тражила, поручио је државни секретар Живковић и подсетио на вредности које заузимају највише место и које су дубоко усађене будућим официрима током школовања  – војничка част, љубав према отаџбини и понос на славну историју и традиције нашег народа.

Он је истакао да је само свестран и савремено образован официр, који је спреман не стално учење и усавршавање, гарант снаге, моћи и способности Војске Србије да брани и одбрани своју земљу. Најмлађим официрима Војске Србије државни секретар је рекао да је њихов основни задатак да знања и вештине које су стекли у Академији употребе тако што ће успешно предводити своје јединице на задацима у земљи и иностранству.

– Све што радите нека буде одраз ваше части, оданости својој отаџбини, грађанима наше земље те одраз вашег образовања и усвојених вештина током школовања. Будите узвишени, будите поносни на чињеницу да сте официри наше војске – поручио је кадетима државни секретара Живковић.
Традиционално, на свечаности су награђени кадети који су постигли најбољи успех по студијским програмима. Ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна уручио је награде кадетима Катарини Јанковић (9,69) – са студијског програма Менаџмент у одбрани, Маши Илић (9,81) – са студијског програма Јавне финансије, Душану Миљковићу (9,6) – са студијског програма Војноелектронско инжењерство, Стефану Раденковићу (9,31) – са студијског програма Логистика одбране, Стефану Коварбашићу (8,92) – са студијског програма Противваздухопловна одбрана,  Стефану Рашићу (8,81) – са студијског програма Војномашинско инжењерство, Милораду Видовићу (8,56), припаднику ОС БиХ – са студијског програма Менаџмент у одбрани и  Немањи Милетићу (7,84) самофинансирајућем студенту – са студијског програма Логистика одбране.

Традиционалне награде добили су и кадети који су израдили најбољи завршни рад по образовно-научним пољима. То су кадет Катарина Јанковић, студијски програм Менаџмент у одбрани, модул артиљерија, и Марко Новчић, студијски програм Војноелектронско инжењерство, модул телекомуникације. Награде им је уручио декан Војне академије пуковник проф. др Драган Трифковић.

Награду Фонда „Потпоручник Борко Никитовић” ове године је Катарини Јанковић, најбољем кадету вида КоВ (род артиљерија), уручила Зора Никитовић, мајка настрадалог потпоручника ЈНА Борка Никитовића.

Кадети 139. класе су савладали све садржаје војног оспособљавања и стекли потребне компетенције за обављање почетних дужности у свом роду, односно служби. Четворогодишње школовање реализује се на акредитованим студијским програмима у пољу друштвено-хуманистичких, техничко-технолошких и природно математичких наука и прилагођено је највишим стандардима високог образовања.