Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.08.2018.

Отворена изложба поводом 140 година постојања Војног музеја




Поводом Дана Војног музеја – 22. августа и обележавања 140 година његовог постојања, данас је у Галерији те установе отворена изложба под називом „140 година Војног музеја“.
 
Отварајући изложбу, државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић нагласио је да је Војни музеј одувек био препознат као важан сегмент у култури и сећању нације и да је имао улогу да преко својих поставки и изложби представи Војску и њену слободарску традицију у вековној борби за слободу и независност.
 


Према његовим речима, најбољи показатељ угледа који Војни музеј деценијама чува у земљи и иностранству, осим успеха који остварује запаженим изложбама и поставкама, као и учешћима на симпозијумима и научним скуповима, јесте додељено признање председника Републике за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области културних делатности – Сретењски орден II степена.
 
– Богата историја овог културног симбола нашег града обавезује нас да са традицијом вредновања, бриге и очувања свега што Војни музеј представља наставимо и у будућности, како би он и даље био савремена музејска установа, рекао је државни секретар Живковић честитајући јубилеј свим припадницима Војног музеја у своје и у име министра одбране Александра Вулина.
 
Говорећи о историјском значају музеја на Калемегдану, начелник Војног музеја потпуковник Градимир Матић подсетио је да је реч о најстаријој установи културе у Министарству одбране и Војсци Србије, а да је изложба која је данас отворена, хронолошки структуирана по периодима, односно да збиркама и личностима илуструје развој Музеја.
 


– Увод у изложбу посвећен је династији Обреновић, која је основала Војни музеј, и династији Карађорђевић, која је отворила прву сталну поставку, рекао је он и додао да изложба кроз шест тематских целина приповеда о развоју оружја, начинима борбе, средњовековној Србији и Европи, српским устаницима, Кнежевини и Краљевини Србији, Краљевини Југославији, Другом светском рату и СФРЈ, као и о личностима које су обележиле поједине периоде.
 
Потпуковник Матић истакао је да је изложба посвећена генерацијама музејских радника који су својим радом и резултатима допринели трајању Војног музеја, као и свима онима који су даровима и поклонима допринели да музејске збирке буду богате и разноврсне.
 
Многи предмети који су се нашли у изложби „140 година Војног музеја“ до сада су ретко излагани. Први пут, у част јубилеја, изложена су праисторијска копља, прстен из 10. века, руске грудне значке, козачке заставе, ношње из Босне, долма која је припадала учеснику херцеговачког устанка Арсенију Иванову Мискину, енглески орден св. Михаила и Ђорђа на ланцу, орденска звезда војводе Радомира Путника, униформа аустроугарског чиновника, као и део оргиналних фотографија.
 


Изложба је резултат тимског рада којим је координирала музејски саветник Анђелија Радовић, а у који су били укључени сви чланови колектива Војног музеја.
 
Војни музеј у Београду, смештен на бастиону Првог југоисточног фронта Београдске тврђаве, основан је Указом кнеза Милана Обреновића 22. августа 1878. године на предлог министра војног пуковника Саве Грујића. Тог дана је, наиме, кнез Милан Обреновић објавио прокламацију о потписивању мира између Србије и Турске, односно државне независности кнежевине Србије. То уједно и сведочи колики је значај придаван оснивању институција културе у тек ослобођеној земљи.
 
Војни музеј је данас незаобилазни сегмент историјског, културног друштвеног живота Србије, а за ту позицију изборио се музеолошком делатношћу – сакупљањем, чувањем, излагањем и публиковањем предмета, односно трагова материјалне културе, нарочито њене војне целине, на тлу Србије и српског етничког простора.
 
Поводом Дана Војног музеја и јубилеја 140 година постојања, вечерас ће у Дому Гарде на Топчидеру бити одржана Свечана академија којој ће присуствовати министар одбране Александар Вулин.