Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
13.04.2018.

Премијера филма „Век српске Речне ратне флотиле“



Пред бројном публиком, у новосадском Дому Војске Србије уприличена je премијерна пројекција документарно-историјског филма „Век српске Речне ратне флотиле“ у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм“, снимљеног према сценарију поручника фрегате Драгана Спасојевића из Команде Речне флотиле уједно и стручног консултанта.

 

- Наша кућа, филм је радила нешто дуже, али и са изузетно великим задовољством. Превасходно из разлога што смо остварили веома добру сарадњу са припадницима Речне флотиле, као и саме занимљивости кадрова сниманих на бродовима јединице. - каже директор ВФЦ "Застава филм " потпуковник Горан Иконић додајући да је филм садржајем и начином израде прилагођен широком аудиторијуму, од ученика свих нивоа школе, грађанима, и посебно онима који су већ закорачили у професионалне војничке воде, ученицима Војне гимназије и кадетима Војне академије.

 - Документарно-историјским филмом обухваћене су и подједнако заступљене све историјске епохе кроз које је пролазила наша Речна флотила, од Шајкашког батаљона, до данашњих дана - наводи поручник фрегате Спасојевић који је и један од аутора монографије „Речна флотила 1915 – 2015“.

- Филм представља, у одређеном смислу, и наставак монографије и у пуној мери, али и на  другачији начин, оплемењује писану реч - истиче Спасојевић.

 
Допринос приликом рада на филму дали су искусни сниматељи реномиране војно-филмске куће Министарства одбране Мирко Лукановић, Жарко Пекез, Мирко Радаковић и заставник прве класе Срђан Грчић, монтажер Душан Милуновић, организатор Александра Живковић и асистенти сниматеља Љубиша Глишовић и Александар Ђорђевић
.
Након премијерне пројекције и дугог аплауза током одјавне шпице, капетан бојног брода Андрија Андрић, командант Речне флотиле уручио је пригодна признања заслужнима за филмско остварење. Плакета Речне флотиле додељена је Војнофилмском центру „Застава филм“ коју је у име куће примио потпуковник Горан Иконић.

Свечаност уприличену поводом премијерне пројекције филма оплеменио је мешовити хор новосадске гимназије „ Јован Јовановић Змај“.