Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
13.04.2018.

Premijera filma „Vek srpske Rečne ratne flotile“



Pred brojnom publikom, u novosadskom Domu Vojske Srbije upriličena je premijerna projekcija dokumentarno-istorijskog filma „Vek srpske Rečne ratne flotile“ u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“, snimljenog prema scenariju poručnika fregate Dragana Spasojevića iz Komande Rečne flotile ujedno i stručnog konsultanta.

 - Naša kuća, film je radila nešto duže, ali i sa izuzetno velikim zadovoljstvom. Prevashodno iz razloga što smo ostvarili veoma dobru saradnju sa pripadnicima Rečne flotile, kao i same zanimljivosti kadrova snimanih na brodovima jedinice. - kaže direktor VFC "Zastava film " potpukovnik Goran Ikonić dodajući da je film sadržajem i načinom izrade prilagođen širokom auditorijumu, od učenika svih nivoa škole, građanima, i posebno onima koji su već zakoračili u profesionalne vojničke vode, učenicima Vojne gimnazije i kadetima Vojne akademije.

 - Dokumentarno-istorijskim filmom obuhvaćene su i podjednako zastupljene sve istorijske epohe kroz koje je prolazila naša Rečna flotila, od Šajkaškog bataljona, do današnjih dana - navodi poručnik fregate Spasojević koji je i jedan od autora monografije „Rečna flotila 1915 – 2015“.

- Film predstavlja, u određenom smislu, i nastavak monografije i u punoj meri, ali i na  drugačiji način, oplemenjuje pisanu reč - ističe Spasojević.

 Doprinos prilikom rada na filmu dali su iskusni snimatelji renomirane vojno-filmske kuće Ministarstva odbrane Mirko Lukanović, Žarko Pekez, Mirko Radaković i zastavnik prve klase Srđan Grčić, montažer Dušan Milunović, organizator Aleksandra Živković i asistenti snimatelja Ljubiša Glišović i Aleksandar Đorđević
.
Nakon premijerne projekcije i dugog aplauza tokom odjavne špice, kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Rečne flotile uručio je prigodna priznanja zaslužnima za filmsko ostvarenje. Plaketa Rečne flotile dodeljena je Vojnofilmskom centru „Zastava film“ koju je u ime kuće primio potpukovnik Goran Ikonić.

Svečanost upriličenu povodom premijerne projekcije filma oplemenio je mešoviti hor novosadske gimnazije „ Jovan Jovanović Zmaj“.