Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
01.02.2018.

Министар Вулин: Нови погон за нове униформе



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас отварању новог погона врањске компаније „Јумко“ у Бујановцу.

Том приликом, министар Вулин истакао је да 2012. године нико није веровао у „Јумко“ осим Александра Вучића.

- Само је Александар Вучић веровао да ће „Јумко“ успети, да ће се вратити, да ће запошљавати, да ће поново радити. Као што видите, био је у праву. Захваљујући његовом личном напору, захваљујући учешћу читаве Владе, захваљујући, најважније, пословодству и радницима, „Јумко“ је поново онакав какав заслужује да буде, рекао је министар одбране, додајући да је „Јумко“ поново мотор развоја на југу Србије, „тамо где је најтеже, где треба највише посла и радних места“ чиме „Јумко“ показује колико је успешан и колико то тек може да буде.

- По наређењу врховног команданта господина Александра Вучића, ми смо ушли у пројекат опремања наше војске и сваки наш војник, и сваки наш припадник мора да има најмање два комплета униформи. Тај посао је добио „Јумко“ и тај посао изузетно добро ради „Јумко“, рекао је министар Вулин, нагласивши да је овог месеца већ подељено 8.000 комплета униформи припадницима Војске Србије.

Министар је навео да ће сваки војник имати најмање два комплета униформи, а што се, како се навео, није десило још од времена Југословенске народне армије.

- Дуго наш војник није могао да се похвали да је тако добро опремљен, да је тако добро припремљен за извршавање својих задатака. Сада заиста може. Ствари се мењају на боље. Исто тако, ми смо заједно са руководством „Јумка“, са припадницима Војске Србије и Генералштаба донели одговарајуће планове за нове униформе, на првом месту припадника наших специјалних јединица, војне полиције, извиђача и свих оних који имају посебне задатке, који имају посебну намену, а самим тим и треба да имају посебну униформу, рекао је министар Вулин напомињући да је циљ да се, као што се то ради и у светским армијама, униформе прилагоде њиховим потребама и задацима.

„Јумко“ је, истакао је први човек Министарства одбране, у стању да то испуни на најбољи могући начин.

- Исто тако, врло брзо ће Министарство одбране и Генералштаб Војске Србије расписати велики међународни конкурс за идејно решење за израду нове радне униформе. Мислимо да је време да, након деценија и деценија, изађемо с новим идејама, са новим кројем, рекао је министар Вулин, додавши да се Војска Србије интензивно опрема, јача и напредује.

- Свако улагање у Војску Србије је улагање и у локалну заједницу и у привреду. Технологија коју је освојио „Јумко“ моћи ће да буде коришћена и за друге ствари. Радна места која су отворена, отворена су захваљујући великим набавкама које врши Министарство одбране. Сви имамо користи од тога, а највише грађани Србије и држава Србија, јер без јаке и задовољне војске нема ни јаке, задовољне и стабилне Србије, рекао је министар Вулин.

Према речима начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, отварање „Јумковог“ погона у Бујановцу има вишеструки значај.

- За војску је важно да смо успели да решимо стратегијско питање, то је поуздано снабдевање униформом припадника Војске и других снага безбедности Републике Србије. Ово је доказ да и домаће фирме могу да развију такве капацитете да могу да одговоре иначе строгим критеријумима и захтевима које треба испунити да би се војничка униформа могла назвати квалитетном, рекао је генерал Диковић, одајући признање и свим људима у Министарству одбране који су на овом пројекту радили, као и компанији „Јумко“ на уложеном напору да за кратко време заокруже један овакав процес.

Он је истакао да је жеља Министарства одбране и Војске Србије да се у будућности у компанији „Јумко“ шије и службена униформа и да посао одевања војске буде у потпуности „Јумков“.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић захвалио је министру Вулину, Министарству одбране и начелнику Генералштаба што су дали подршку Министарству привреде и Влади Републике Србије у решавању статуса 11 стратешких предузећа, од којих је једно „Јумко“.

- Није било пуно оних који су пре четири године веровали да ћемо данас, у 2018. години отварати још један погон конфекције „Јумко“ и то овде у Бујановцу, рекао је државни секретар Стевановић, подсетивши да је пре шест месеци у тој фабрици отворен погон балистике, који ће у наредним данима бити додатно проширен, за шта је Министарство привреде обезбедило средства како би се технологија додатно проширила.

Он је подсетио да је у процедури израда УППР за „Јумко“ нагласивши да ће се данашње отварање бујановачког погона позитивно одразити, те да ће коначан исход бити „Јумкова“ дугорочна сарадња с војском и полицијом.

- Веома сам поносан што је структура запослених мешовита, баш као што је мешовита и структура становништва у Бујановцу. Нека ово буде добар пример како у будућности треба да изгледају све фабрике које се овде отварају и чиме треба да се руководе, рекао је он нагласивши да деценију и по нису одједном отворена 64 радна места у Бујановцу.

Генерални директор „Јумка“ Бранислав Трајковић истакао је да, шест месеци након отварања погона балистике у Врању, данас се у Бујановцу отвара погон конфекције који ће запошљавати 64 радника.

- Добијањем послова са Министарством одбране, са Министарством унутрашњих послова и великом подршком Министарства привреде и Владе Републике Србије на челу са председником, „Јумко“ је 2017. и 2018. године попунио скоре све капацитете, тако да већ сада размишљамо о пословима за 2019. и 2020. годину, рекао је Трајковић, истакавши да је поносан што су сви радници са територије Бујановца.

Министар одбране разговарао је са радницима који су истакли да су задовољни условима рада и приликом да у свом месту раде и зарађују. Том приликом, министар се уверио да је део униформи који се у Бујановцу шије високог квалитета и да задовољава стандарде система одбране.

Данашњем отварању новог „Јумковог“ погона у Бујановцу присуствовали си и државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, градоначелник Врања Слободан Миленковић, као и представници Министарства одбране и локалне управе.

Нови погон „Јумка“ налази се у улици Карађорђа Петровића бб, у згради бившег „Југопромета“, која је за своје потребе адаптирао врањски текстилни гигант. У бујановачком  погону радиће 64 радника, а планирано је да се у скорије време обучи још толико радника, како би се створили услови за двосменски рад.

ХК „Јумко“ АД Врање је водећа текстилна компанија у Србији која се бави производњом предива, тканине, конца и конфекцијске робе. Израђује одевне предмете и опрему за потребе Војске Србије, као и униформе и радна одела за раднике државних институција, јавних и привредних предузећа и здравствених установа.