Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.01.2018.

Улагање у Војно здравство је улагање у стандард читаве заједнице



Министар одбране Александар Вулин обишао је данас Војну апотеку „Славија“ у Београду.

Заступник начелника Управе за војно здравство пуковник Угљеша Јовичић и начелница Војне апотеке „Славија“ Славица Белчевић информисали су министра одбране о стању у војним апотекама и опремљености лековима.

Према речима министра Вулина, Министарство одбране за ову годину одвојило је 2.490.000.000 динара за снабдевање лековима и санитетским материјалом, што гарантује да ће сви наши корисници, а има их 114.000 у читавој Србији, бити збринути и да ће имати неопходне лекове и неопходан санитетски материјал те да ће Војно здравство моћи да одговори потребама свих наших корисника.

- У Београду 45.000 наших осигураника може да буде сигурно да ће имати пуне апотеке, да ће имати могућност да се лечи, да ће све оно због чега су радили и због чега су улагали бити и даље испоштовано и да ће свако од њих имати највишу могућу здравствену заштиту. Војно здравство је један од најзначајнијих делова Министарства одбране, запошљава 4.500 људи, свих оних који воде рачуна о стотинама хиљада наших корисника и који воде рачуна да сваког дана сваки наш корисник има негу и заштиту какву заслужује. Свака наша апотека мора да буде пуна лекова, без обзира да ли се налази у Београду или било ком другом месту, јер ми наше припаднике не делимо по месту становања. Свако од њих мора да има највишу могућу негу и мора да има лек кад год му је и где год му је потребан, рекао је министар одбране.

Он је поручио да ће до краја године Министарство одбране обезбедити да читаво Војно здравство буде информационо умрежено.

- Имаћемо не само податке о томе где све имамо лекове и какве су нам залихе, већ ћемо моћи да издајемо електронске рецепте и моћи ћемо да користимо све предности дигитализације. Свако улагање у Војно здравство је улагање не само у стандард наших корисника, већ у стандард читаве заједнице, истакао је министар Вулин.

Како је нагласио пуковник Јовичић, новим начином набавке лекова омогућено је да уласком у 2018. годину имамо попуњене рафове у војним апотекама.

- Приступ у начину набавке потпуно је нови и тако смо скратили процедуру која је дуга. На овај начин су створени услови да се одржи континуитет добре набавке и попуне. Наш задатак је да уз добре планове рационално трошимо лекове и имамо рационалну контролу. Да бисмо то остварили, треба да повежемо све апотеке у један информациони систем који ће то да омогући, рекао је пуковник Јовичић и додао да се први пут у нову календарску годину ушло са апотекама које су пуне лекова те истакао да је основни задатак Војног здравства да апотеке буду снабдевене лековима, да лекови буду обезбеђени и за лечење пацијената у стационарним условима као и набавка потрошног материјала.