Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.01.2018.

Сусрет министра одбране и новоименованог амбасадора Туниса




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са новоименованим амбасадором Туниса у Републици Србији Њ.Е. Сеиф Алах Режебом.

Теме разговора биле су питања билатералних односа и могућност унапређења нивоа постојеће сарадње у областима од заједничког интереса.

На почетку састанка министар Вулин je изразио захвалност туниској страни на принципијалној подршци према једнострано проглашеној независности тзв. “Косова”.

- Веома ценимо принципијалну политику Туниса и подршку нашим легитимним напорима за очување суверенитета и територијалног интегритета на Косову и Метохији. Наша пријатељска земља - Тунис штити интересе Србије у оквиру Арапске лиге и Организације исламске конференције – нагласио је министар Вулин.

У срдачном и пријатељском разговору, министар одбране је подсетио на улогу коју је Тунис имао у Првом светском рату за Српску војску након албанске голготе и током борби на Солунском фронту и захвалио је за очување војничких гробаља у Тунису где почива око 2.700 српских ратника.

Амбасадор је истакао да Тунис веома цени улогу Србије у очувању сећања на своје војнике који су учествовали у Првом светском рату и изразио жељу да ове године Србија и Тунис заједнички обележе 100. годишњицу пријатељства.
 

Саговорници су констатовали да добри политички односи између Србије и Туниса представљају одличну основу за развој и унапређење сарадње и сагласили се да војноекономска, војнообразовна, војномедицинска, војно-војна и сарадња између безбедносно-обавештајних служби представљају области у којима је могуће успоставити и развијати билатералну војну сарадњу.