Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.12.2017.

Министар одбране обишао Колективни центар за смештај избеглица у Крњачи



Поводом светског Дана миграната, министар одбране Алексанадар Вулин је, као председник владине Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, обишао данас Колективни центар за смештај избеглица у Крњачи, у пратњи комесара за избеглице и миграције Владимира Цуцића и представника међународних и невладиних организација.

Министар је обишао друштвени кафе, трпезарију и задржао се у разговору са мигрантима. У изјави за медије истакао је:

-Тренутно се у Републици Србији налази око 4.100 миграната и посебно је важно да се 98 процената њих налази у нашим прихватним центрима, што значи да све функционише и да се на најбољи могући начин брине о овим људима – да је Србија још једном показала колико је организована и колико је  хумана.

Вулин је захвалио у име Владе Републике Србије свима који раде на решавању последица мигрантске кризе, владиним и невладиним организацијама, Европској унији, која је, како је рекао, наш највећи финансијер када је у питању решавање последица миграторне кризе, а посебно  грађанима Србије, који су показали хуманост, разумевање људске муке и који су били у стању да се поистовете са проблемима свих ових људи.

Министар Вулин је рекао да је Србија вероватно  једина земља у Европи кроз коју је прошао тако велики број миграната, а да није било никаквих сукоба, мржње, насиља, и да је у тим тешким тренуцима показала своје најбоље и најлепше лице.

Он је рекао да Влада Републике Србије у потпуности контролише миграторну кризу, да се збрињавају људи и води рачуна о сваком детету.

– Скоро нико од  ових људи не жели да остане у Србији. Они свој пут траже  негде другде, али док су на нашој територији према њима ћемо се понашати као према људским бићима. И не само да ће бити нахрањени, збринути, већ ће се осећати достојанствено. Оно што разликује Србију од свих других  земаља јесте што се ови људи овде осећају као људска бића и имају своје достојанство, које ми поштујемо. Управо захваљујући томе можемо да кажемо да смо овај тежак период оставили иза нас, али да смо га оставили како доликује организованој и уређеној држави и једном честитом и хуманом народу – истакао је Вулин и рекао да је миграторна криза  оставила последице у читавом свету, а да смо ми дали све од себе да се у најмањој могућој мери осети у Србији.

– Сви наши грађани могу да буду мирни, сигурни и наш начин живота се не мења – нагласио је министар одбране.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић рекао је да ће, иако сви подаци указују на то да опада интензитет мигрантске кризе, то бити трајан и дуготрајан процес. То је појава на коју је, како је с поносом истакао, Србија одреаговала на прави, хуман и људски начин.

– Ове људе смо дочекивали у крпама, ритама, вашљиве, промрзле, и кад погледате те лепе људе, момке и девојке који су сада ту, и који на адекватан начин чекају на свој пут даље, јер 95-98 одсто њих се определило да настави, онда сви заједно можемо да будемо поносни на резултате које је Србија постигла на овом плану – истакао је Владимир Цуцић.

Влади Србије је захвалио на свему што је до сада урадила и Џон Јанг из УНХЦР – а.

– Задовољан сам што видим да се све одвија на овај начин. Ми смо ту да помогнемо властима Србије, као што смо и увек помагали. Посебно желимо да помогнемо Влади Србије да одреди ко су истинске избеглице међу овим људима који мигрирају – рекао је Јанг и истакао да ће наставити да помажу власти Србије у решавању мигрантске кризе и да сарађују у свим областима у којима је потребно.
Лидија Марковић, шеф Канцеларије међународне организације за миграције у Србији, обратила се поводом светског Дана миграната свим породицама миграната не само у Крњачи, већ и у  свим прихватним и азилним центрима у Србији и захвалила им на свакодном дружењу, на суживоту, на дељењу  њихових личних и животних прича, искуствима која су заједно стекли у раду са њима у тим центрима.

– Према подацима Међународне организације за миграције само у 2017. је 5.300 људи изгубило своје животе покушавајући да стигне ка некој жељеној дестинацији. И управо је порука коју требамо данас да пошаљемо сви заједно да ако се на миграције гледа искључиво као на негативан феномен, за проблем и за ризик се увек траже брза, кратка ад хок решења. Миграције су наша реалност, процес. А кад говоримо о реалности,  можемо заједно да је планирамо, да на њу заједно утичемо и управо је то позив на један међудржавни, међународни дијалог како би се, пре свега, унапредиле политике, а то зависи од  политичара и од доносиоца одлука, да се заштите људски животи, да се смањи ксенофобија, да се промени општи тренд негативних помена миграција, и да се људима омогући и унапреди оквир легалних миграција – истакла је Лидија Марковић.

Дино Мујановић из хуманитарне организације Католичка служба за помоћ, која је део агенције Каритаса Србије и осталих Каритас организацији у свету, рекао је да последње две године његова организација ради у партнерству са државом Србијом и да помажу Србији да на најбољи могући начин одговори на избегличку кризу.

– Позвао бих људе овде да остану одговорни и да  помогну људима којима је помоћ потребна и да схвате да је нешто што се овим људима догодило довело до тога да су они морали да напусте своје куће, а да нико ово није желео. Ми требамо тим људима да помогнемо да поврате своје људско достојанство.

На гостопримству у Србији захвалио је Влади Србије и избеглица Закијула Мађиди из Авганистана. Он је рекао да су овде сигурни и да имају све што им је потребно.