Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
11.11.2017.

Обележен Дан примирја у Првом светском рату



Уз највише државне и војне почасти, изасланик председника Републике Србије генерални секретар председника Никола Селаковић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и команданта Гарде генерал-мајора Миломира Тодоровића, положио је ловоров венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали, поводом Дана примирја у Првом светском рату – 11. новембра.
 
У спомен-књигу изасланик председника уписао је:
 
„Већ скоро један век Србија живи у слободи и у Србији живи идеја слободе коју сте ви утемељили. Ваша победа није само војна, већ је апсолутна. Она је постала мерило нашег деловања и путоказ ка врховној вредности – идеји слободе. Жртву коју сте поднели српство ће памтити докле постоји.“
 
Уз интонирање химне Републике Србије генерални секретар председника Републике Селаковић положио је венац с посветом – Jунацима Великог рата, поносни потомци – председник Републике Србије Александар Вучић.
 
Централна државна церемониjа поводом Дана примирја, коју је предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, одржана је данас код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату. Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су и у церемонијама полагања венаца на Француском војном гробљу, код Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом светском рату и на гробљу Комонвелта.
 
Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату. Тога дана у 11 сати на снагу је ступило примирје које је Немачка потписала са силама Антанте и тако окончала непријатељства на Западном фронту. Било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.
 
У Србији се Дан примирја као државни празник обележава од 2012. године и ове године обележен је широм Србије низом манифестација у спомен на невино страдале између 1914. и 1918. године. Као амблем тог празника користи се цвет Наталијина рамонда, који се сврстава у угрожену врсту и расте на Кајмакчалану, а познат је и као цвет-феникс, а поред њега, присутна и је и трака са бојама Албанске споменице - црном и зеленом, приказана изнад љубичастог цвета.