Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.10.2017.

Промоција књиге „Заборављени адмирал“



У оквиру заједничког пројекта Министарства одбране Републике Србије, Амбасаде Велике Британије у Београду и Радио-телевизије Србије – „Заборављени адмирал - Сер Ернест Трубриџ“, данас је на војном броду „Козара“ представљена књига „Заборављени адмирал“.
 
Пројекат подразумева документарни филм који ће премијерно бити приказан 12. октобра на РТС-у и двојезичну књигу, са диском, у којој је избор из дневника британског адмирала Ернеста Трубриџа. Он је од 1915. до 1919. године био уз српску војску и на различите начине пружао помоћ у остварењу српског ратног циља током Првог светског рата.
 
О књизи и пројекту говорили су државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, амбасадор Велике Британије Денис Киф, праунук адмирала Трубриџа сер Томас Трубриџ и ауторка пројекта уредница у Информативном програму РТС-а Слађана Зарић.
 
Према речима државног секретара Живковића, дневничке белешке су значајно сведочанство и о нашим победама и о нашим страдањима, као и о величини јунаштва српског народа и српске војске.
 
- Ови записи адмирала Трубриџа долазе са позиције где се много видело и искусило и у томе је њихова драгоценост. Србија може само да се поноси таквим пријатељем који је није оставио ни када је било најтеже. За такав однос, Србија му се одужила највишим одликовањима. Хвала свима који су подржали овај пројекат, јер ће се наша филмска и литерарна прича о, нагласио бих „незаборављеном адмиралу“, чути још даље, како он то и заслужује, рекао је Живковић.
 
Амбасадор Денис Киф поручио је да је вишеструко симболично што се промоција књиге одржава баш на рекама које је сер Трубриџ изузетно волео те истакао да је књига „вредан историјски документ и занимљива проза помоћу којих Ернест Трубриџ престаје да буде заборављен“.
 
Праунук адмирала Трубриџа, сер Томас Трубриџ, рекао је да би његов прадеда сигурно био много поносан да зна да је његов потомак сада на београдским рекама.
 
Да је цео пројекат био велики изазов за њу и њену екипу истакла је ауторка Слађана Зарић која је нагласила да није веровала да и „после периода од сто година може да открије нешто ново“. Она је захвалила сарадницима у реализацији пројекта и препоручила свима да погледају филм и прочитају дневничке белешке које до сада нису објављене ни у Великој Британији, већ су биле доступне само истраживачима.
 
Данашњој промоцији књиге присуствовали су представници Министарства одбране, Војске Србије, РТС-а, чланови Парламентарне делегације Велике Британије и бројни гости. Други део промоције обухватио је путовање рекама Београда и разговоре са историчаром др Данилом Шаренцем, одговорним уредником РТС Издаваштва Драганом Инђићем и командантом Другог речног одреда Речне флотиле Војске Србије капетаном корвете Дарком Стричићем. 
 
Књига о заборављеном адмиралу у издању РТС Издаваштва и Министарства одбране, уз подршку Амбасаде Велике Британије, базирана је на дневницима које је водио Ернест Трубриџ током Великог рата, а које је породица Трубриџ уступила на коришћење аутору пројекта и институцијама које учествују у његовој реализацији. Књигу је приредио историчар из Института за савремену историју др Данило Шаренац.
 
Филм и објављивање Трубриџових извода из дневника настали су у години када Амбасада Велике Британије у Београду обележава 180 година дипломатских односа са Србијом.