Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
04.10.2017.

Promocija knjige „Zaboravljeni admiral“



U okviru zajedničkog projekta Ministarstva odbrane Republike Srbije, Ambasade Velike Britanije u Beogradu i Radio-televizije Srbije – „Zaboravljeni admiral - Ser Ernest Trubridž“, danas je na vojnom brodu „Kozara“ predstavljena knjiga „Zaboravljeni admiral“.
 
Projekat podrazumeva dokumentarni film koji će premijerno biti prikazan 12. oktobra na RTS-u i dvojezičnu knjigu, sa diskom, u kojoj je izbor iz dnevnika britanskog admirala Ernesta Trubridža. On je od 1915. do 1919. godine bio uz srpsku vojsku i na različite načine pružao pomoć u ostvarenju srpskog ratnog cilja tokom Prvog svetskog rata.
 
O knjizi i projektu govorili su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, ambasador Velike Britanije Denis Kif, praunuk admirala Trubridža ser Tomas Trubridž i autorka projekta urednica u Informativnom programu RTS-a Slađana Zarić.
 
Prema rečima državnog sekretara Živkovića, dnevničke beleške su značajno svedočanstvo i o našim pobedama i o našim stradanjima, kao i o veličini junaštva srpskog naroda i srpske vojske.
 
- Ovi zapisi admirala Trubridža dolaze sa pozicije gde se mnogo videlo i iskusilo i u tome je njihova dragocenost. Srbija može samo da se ponosi takvim prijateljem koji je nije ostavio ni kada je bilo najteže. Za takav odnos, Srbija mu se odužila najvišim odlikovanjima. Hvala svima koji su podržali ovaj projekat, jer će se naša filmska i literarna priča o, naglasio bih „nezaboravljenom admiralu“, čuti još dalje, kako on to i zaslužuje, rekao je Živković.
 
Ambasador Denis Kif poručio je da je višestruko simbolično što se promocija knjige održava baš na rekama koje je ser Trubridž izuzetno voleo te istakao da je knjiga „vredan istorijski dokument i zanimljiva proza pomoću kojih Ernest Trubridž prestaje da bude zaboravljen“.
 
Praunuk admirala Trubridža, ser Tomas Trubridž, rekao je da bi njegov pradeda sigurno bio mnogo ponosan da zna da je njegov potomak sada na beogradskim rekama.
 
Da je ceo projekat bio veliki izazov za nju i njenu ekipu istakla je autorka Slađana Zarić koja je naglasila da nije verovala da i „posle perioda od sto godina može da otkrije nešto novo“. Ona je zahvalila saradnicima u realizaciji projekta i preporučila svima da pogledaju film i pročitaju dnevničke beleške koje do sada nisu objavljene ni u Velikoj Britaniji, već su bile dostupne samo istraživačima.
 
Današnjoj promociji knjige prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, RTS-a, članovi Parlamentarne delegacije Velike Britanije i brojni gosti. Drugi deo promocije obuhvatio je putovanje rekama Beograda i razgovore sa istoričarom dr Danilom Šarencem, odgovornim urednikom RTS Izdavaštva Draganom Inđićem i komandantom Drugog rečnog odreda Rečne flotile Vojske Srbije kapetanom korvete Darkom Stričićem. 
 
Knjiga o zaboravljenom admiralu u izdanju RTS Izdavaštva i Ministarstva odbrane, uz podršku Ambasade Velike Britanije, bazirana je na dnevnicima koje je vodio Ernest Trubridž tokom Velikog rata, a koje je porodica Trubridž ustupila na korišćenje autoru projekta i institucijama koje učestvuju u njegovoj realizaciji. Knjigu je priredio istoričar iz Instituta za savremenu istoriju dr Danilo Šarenac.
 
Film i objavljivanje Trubridžovih izvoda iz dnevnika nastali su u godini kada Ambasada Velike Britanije u Beogradu obeležava 180 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom.