Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
01.03.2017.

Наставак потраге за несталим радницима после експлозије у ТРЗ Крагујевац



Другог дана после ванредног догађаја у ТРЗ Крагујевац, када је услед експлозије убојних средстава једно лице погинуло, три се воде као нестала, а 25 повређно, у Клиничком центру Крагујевац су дали изјаве пуковник Михаило Зоговић из Управе за односе са јавношћу и др Предраг Саздановић, директор Клиничког центра Крагујевац. Обраћању медијима су присуствовали генерал-мајор Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије и потпуковник Душан Коварбашић, директор Техничког ремонтног завода Крагујевац.
 
-Могу да потврдим да, на жалост, до сада нисмо успели да остваримо комуникацију ни у једном тренутку са тројицом лица које водимо као нестала, нити имамо било какав материјални доказ о њима – истакао је пуковник Зоговић.
 
Он је рекао да су надлежне службе ТРЗ извршиле процену према којој је могућност накнадних експлозија готово минимална што је омогућило да припадници Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова још интензивније наставе претрагу терена ради проналаска несталих лица.
 

- За сада користимо сва расположива средства. Тренутно се претражује да ли у тој зони где се десила експлозија постоји још заосталих убојних средстава. Након тога, у плану је и рашчишћавање рушевина. Ангажујемо све што је могуће и што имамо од техничких и људских потенцијала у целој Србији. Ту су дронови, роботи, специјална возила, чак и службени пси који треба да врше преглед рушевина након претраге од евентуално заосталих убојних средстава – рекао је пуковник Зоговић.
 
Он је истакао да  је  министaр одбране Зоран Ђорђевић  формирао комисију за испитивање околности  и узрока  настанка овог немилог и несрећног догађаја. Комисија броји осам чланова, а предводи је бригадни генерал Миле Јелић. То су стручњаци за наоружање, муницију, за заштиту на раду.
 
-Такође, министар одбране је наредио и ванредни инспекцијски надзор ТРЗ Крагујевац који треба да спроведе Инспекторат одбране, додао је пуковник Зоговић.
 
Говорећи о здравственом стању повређених, др Предраг Саздановић рекао је да су и синоћ наставили са пријемом повређених са простора где се десио ванредни догађај и да су сада сви пацијенти стабилно и нису животно угрожени.
 

Он је рекао да су, након погоршања здравственог стања код једног пацијента, на конзилијуму одлучили да се он данас пребаци на ВМА. У Војномедицинску академију, на Клинику за ОРЛ, такође је данас, због комплексности повреда пре свега ушног апарата, током дана пребачено још седам пацијента, војних осигураника.
 
Директор Клиничког центра рекао је да су због лакших повреда отпуштена и упућена на кућно лечење четири пацијента, ватрогасца, али са назнаком да се у случају нових компликација јаве у Ургентни центар. Од осталих пацијента који су у том клиничком центру, два су са ургентног пребачена на клиничко одељење и они су такође под интензивном опсервацијом, како би се у случају погоршања, адекватно реаговало.