Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.12.2016.

Конференција за медије министра одбране



У Дому Војске Србије данас је одржана конференција за медије на којој су министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић говорили о актуелним дешавањима у вези са системом одбране, са посебним освртом на недавно усвојени буџет намењен за Министарство одбране и Војску Србије у 2017. години, имајући у виду његове специфичности у односу на друга министарства и државне институције.
 Конференција за медије министра одбране
Уводни део излагања министра Ђорђевића био је посвећен представљању буџета Министарства одбране за 2017. годину, а том прилком је напоменуо да буџет намењен одбрани има тенденцију раста из године у годину, што показује и однос Владе Републике Србије према Министарству одбране.
 
- То повећање покушавамо да преусмеримо у инвестиције, што на један начин доприноси томе да повећамо оперативне способности Војске Србије, а са друге стране и да, на неки начин, повећамо БДП куповином, махом домаћих средстава из наше наменске индустрије – нагласио је министар одбране.
 
Говорећи о планирању буџета у Министарству одбране за 2017. годину, министар Ђорђевић је истакао да се то чини на основу три документа – Фискалне стратрегије, Средњерочних циљева Министарства одбране и Упутства за припрему буџета за 2017. годину које је донето у августу ове године.
 
- Основне карактеристике буџета за 2017. годину јесу да је он заснован на реалним основама, да, првенствено има социјалну примесу, више новца је опредељено за оперативне трошкове, а садржи и развојну компоненту, јер желимо да у наредном периоду акценат ставимо на опремање војске претежно домаћим производима када је у питању наоружање и војна опрема – истакао је министар Ђорђевић додајући да одобрена новчана средства опредењена за буџет намењен одбрани износе 56, 9 милијарди динара, а то износи 1, 34 одсто учешћа у БДП.
 
Када је реч о структури, буџет намењен одбрани је тако структуиран да садржи један програм, осам програмских активности, четири пројекта, од чега су два капитална, а како је нагласио министар Ђорђевић, очекује се да се у току следеће године отворе још три или четири капитална нова пројекта која ће се одности на модернизацију опреме која се користи у копненој војсци и ваздухопловству и у домену убојних средстава.

Конференција за медије министра одбране  
Министар Ђорђевић је рекао да је 2013. године започето са реформом финансија у Министарству одбране, када је урађена реформа сопствених прихода, а затим је успостављена и контола над финансијским средствима.
 
Говoрећи о новинама у наредној години, министар Ђорђевић је истакао увођење контролинга, а већ две године у домену финансија у Министарству функционише и управљање путем балансних карата. Потврда успешног рада Министарства одбране, додао је министар одбране, је и извештај Државне ревизорске институције у коме су анализирани државни субјекти, а на рад Министарства одбране у том домену нема ни једну примедбу, и може се узети као пример добре праксе свим другим министарствима.

- У Министарству одбране постоје четири буџетска фонда, који се троше врло транспарентно и уз финансијску контролу. Њихова обавеза за разлику од неких претходних година када су могла да се троше ненаменски, у складу са одобреним средствима, људи морају да већ почетком 2017. године, у складу са одобреним средствима и приходима која предвиђају да направе план. Тај план одобрава министар, иде на одобрење Влади Републике Србије, која усваја тај план и једино по том плану може да се троши новац – нагласио је министар Ђорђевић.

Представљајући финансијска средства по категорији расхода, министар Ђорђевић је нагласио да је за персоналне трошкове издвојено 60,7 одсто, оперативни расходи износе 30, 7 процената, а за инвестиције и опрему издвојено је 8,6 одсто.

- Када је реч о оперативним трошковима, буџетским фондом је предвиђено 145 милиона динара више. Номинално, 100 милиона је одвојено за фонд специјалних веза и плаћање комуналних и енергетских услуга, јер су запоседнути објекти који се налазе уз државну границу, где се налазе Заједничке снаге војске и полиције – нагласио је министар Ђорђевић.

Говорећи о новинама, министар одбране је указао и на средства из буџета предвиђена за научно-истраживачку делатност, јер постоји намера да се унапреде неки пројекти који би се касније развијали у Војнотехничком институту, а затим могли да се пласирају кроз нашу наменску индустрију као готов производ, од чијег би извоза наша наменска индустрија имала приходе у будућности.

Одговори министра одбране на новинарска питања

Презентација министра