Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.12.2016.

Посета извршног директора Европске одбрамбене агенције



Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се данас са извршним директором Европске одбрамбене агенције амбасадором Хорхе Домеком.
 Посета извршног директора Европске одбрамбене агенције

На састанку је изражено задовољство досадашњим нивоом сарадње, видљивим кроз значајан број посета и активности на високом и експертском нивоу. Посебно је похваљено укључење Републике Србије у рад Пројектног тима за борбу против импровизованих експлозивних направа (PT CIED). Разговарано је и о модалитетитима и могућностима даље конкретизације сарадње, у складу са Административним уговором, који је Република Србија потписала са овом агенцијом 2013. године.
 
Ангажовањем Републике Србије у активностима Европске одбрамбене агенције Министарство одбране намерава да унапреди развој способности и капацитета ВС и МО, истакао је у разговору министар Ђорђевић.
 
Током боравка у Београду извршни директор ЕОА састаће се са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем и начелником Управе за одбрамбене технологије СМР генерал-мајором Бојаном Зрнићем, као и са другим представницима МО и ВС надлежним за сарадњу са Европском одбрамбеном агенцијом. Амбасадор Домек састаће се и са представницима Одбора за одбрану и унутрашње послове и Одбора за европске интеграције Народне Скупштине Републике Србије, као и представницима Министарства спољних послова. У оквиру посете, амбасадор Домек одржаће предавање на Војној академији у вези са улогом Европске одбрамбене агенције у имплементацији Глобалне стратегије Европске уније, Заједничке декларације НАТО-ЕУ и Акционог плана европске одбране.