Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.12.2016.

Донација Директората цивилног ваздухопловства Србије Министарству одбране



Министар одбране Зоран Ђорђевић и директорка Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјана Чизмаров потписали су данас у Великој ратној сали Уговор о донацији финансијских средстава Министарству одбране за набавку опреме за хеликоптере у саставу РВ и ПВО Војске Србије. Реч је о набавци дизалице СЛГ-300 за унапређење оперативних способности тог вида војске у операцијама трагања и спасавања, у вредности од 35 милиона динара.

Донација Директората цивилног ваздухопловства Србије Министарству одбране 
Потписивању Уговора присуствовали су чланови Колегијума министра одбране и представници Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије.
 
– Ова донација ће послужити да скоро набављен хеликоптер Ми-17, који је значајно  унапредио капацитет Војске,  буде комплетно опремљен са системом трагања и спасавања у Републици Србији – рекла је Мирјана Чизмаров.
 
Министар одбране је захвалио на донацији и истакао како Министарство одбране и Војска Србије у склопу своје треће мисије помажу становништву и у том смислу је интензивна сарадња са Директоратом цивилног ваздухопловства.
 
– Ми сарађујемо и на неким другим пољима, а потврда наше добре сарадње јесте и ова донација коју смо данас потписали – рекао је министар одбране и истакао како је Директорат увек имао пуно разумевање кад је у питању Министарство одбране и пожелео да та сарадња буде убудуће још боља и продуктивнија.
 Донација Директората цивилног ваздухопловства Србије Министарству одбране

Систем СЛГ-300, који ће бити набављен, дизајниран је за утовар и истовар робе и спуштање људи (максимално две особе, носивост је 300 килограма) у режиму хеликоптера који лебди на висини од 50 метара. Систем обухвата електрично витло, контролну кутију, даљински управљач, три конопца – један за витла и два резервна.
 
Одговарајући на новинарска питања након потписивања донације, министар је о набавци „мигова” из Русије рекао да је реч о договору за око шест авиона МиГ-29, који би требало да буду предмет донације. Услови, даља модернизација и развој тих авиона, као и наше авијације, како је рекао министар одбране, зависиће од договора које будемо имали са Руском Федерацијом и онога што председник Владе договори 21. децембра, кад буде отишао у посету Русији.
 
На питање да ли ће ремонт и модернизацију технике која буде набављана радити наши заводи, министар је рекао да је ТРЗ Крагујевац на „добрим ногама”, да сами послују и приходују, и да ће то покушати да ураде и са ТРЗ Чачак и ВЗ „Мома Станојловић”.  Министар је истакао како очекује да ТРЗ Чачак тим путем крене средином наредне године и њима ће бити лакше јер се баве ремонтом оклопних возила.

Донација Директората цивилног ваздухопловства Србије Министарству одбране 
Када је реч о ВЗ „Мома Станојловић”, у економском протоколу који је потписан кад је министар одбране пре месец дана био у Москви, потписано је да постоји воља и жеља за отварањем ремонтног завода за руске хеликоптере Ми-17 и Ми-8 овде у Србији, што значи у „Моми Станојловић”.
 
– Други део „Моме Станојловића” везан је за планове око куповине „Ербасових”  хеликоптера –  да „Ербас” отвори регионални центар управо за те хеликоптере које желимо да купимо и да нам дају потпуну сагласност, сертификацију „Моме” за ремонт и модернизацију „газела” – истакао је министар Ђорђевић и рекао да ће на тај начин „Мома” имати много више посла него сад, а то ће отворити врата ка новом запошљавању – у складу са новим пословима које буду добијали.