Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
15.12.2016.

Donacija Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Ministarstvu odbrane



Ministar odbrane Zoran Đorđević i direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov potpisali su danas u Velikoj ratnoj sali Ugovor o donaciji finansijskih sredstava Ministarstvu odbrane za nabavku opreme za helikoptere u sastavu RV i PVO Vojske Srbije. Reč je o nabavci dizalice SLG-300 za unapređenje operativnih sposobnosti tog vida vojske u operacijama traganja i spasavanja, u vrednosti od 35 miliona dinara.

Donacija Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Ministarstvu odbrane 
Potpisivanju Ugovora prisustvovali su članovi Kolegijuma ministra odbrane i predstavnici Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.
 
– Ova donacija će poslužiti da skoro nabavljen helikopter Mi-17, koji je značajno  unapredio kapacitet Vojske,  bude kompletno opremljen sa sistemom traganja i spasavanja u Republici Srbiji – rekla je Mirjana Čizmarov.
 
Ministar odbrane je zahvalio na donaciji i istakao kako Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u sklopu svoje treće misije pomažu stanovništvu i u tom smislu je intenzivna saradnja sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva.
 
– Mi sarađujemo i na nekim drugim poljima, a potvrda naše dobre saradnje jeste i ova donacija koju smo danas potpisali – rekao je ministar odbrane i istakao kako je Direktorat uvek imao puno razumevanje kad je u pitanju Ministarstvo odbrane i poželeo da ta saradnja bude ubuduće još bolja i produktivnija.
 Donacija Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Ministarstvu odbrane
Sistem SLG-300, koji će biti nabavljen, dizajniran je za utovar i istovar robe i spuštanje ljudi (maksimalno dve osobe, nosivost je 300 kilograma) u režimu helikoptera koji lebdi na visini od 50 metara. Sistem obuhvata električno vitlo, kontrolnu kutiju, daljinski upravljač, tri konopca – jedan za vitla i dva rezervna.
 
Odgovarajući na novinarska pitanja nakon potpisivanja donacije, ministar je o nabavci „migova” iz Rusije rekao da je reč o dogovoru za oko šest aviona MiG-29, koji bi trebalo da budu predmet donacije. Uslovi, dalja modernizacija i razvoj tih aviona, kao i naše avijacije, kako je rekao ministar odbrane, zavisiće od dogovora koje budemo imali sa Ruskom Federacijom i onoga što predsednik Vlade dogovori 21. decembra, kad bude otišao u posetu Rusiji.
 
Na pitanje da li će remont i modernizaciju tehnike koja bude nabavljana raditi naši zavodi, ministar je rekao da je TRZ Kragujevac na „dobrim nogama”, da sami posluju i prihoduju, i da će to pokušati da urade i sa TRZ Čačak i VZ „Moma Stanojlović”.  Ministar je istakao kako očekuje da TRZ Čačak tim putem krene sredinom naredne godine i njima će biti lakše jer se bave remontom oklopnih vozila.
Donacija Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Ministarstvu odbrane 
Kada je reč o VZ „Moma Stanojlović”, u ekonomskom protokolu koji je potpisan kad je ministar odbrane pre mesec dana bio u Moskvi, potpisano je da postoji volja i želja za otvaranjem remontnog zavoda za ruske helikoptere Mi-17 i Mi-8 ovde u Srbiji, što znači u „Momi Stanojlović”.
 
– Drugi deo „Mome Stanojlovića” vezan je za planove oko kupovine „Erbasovih”  helikoptera –  da „Erbas” otvori regionalni centar upravo za te helikoptere koje želimo da kupimo i da nam daju potpunu saglasnost, sertifikaciju „Mome” za remont i modernizaciju „gazela” – istakao je ministar Đorđević i rekao da će na taj način „Moma” imati mnogo više posla nego sad, a to će otvoriti vrata ka novom zapošljavanju – u skladu sa novim poslovima koje budu dobijali.