Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.10.2016.

Састанак министра одбране са шефицом Канцеларије UNDP у Србији



Састанак министра одбране са шефицом Канцеларије UNDP у СрбијиMинистaр одбране Зоран Ђорђевић и шефица Канцеларије сталног координатора УН и сталног представника UNDP у Србији Ирена Војачкова-Сољорано разговарали су о активностима УН у областима које су од интереса за Министарство одбране. Представљен је Оквир развојног партнерства за период до 2020. године како би се дефинисала будућа сарадња.
 
Министар Ђорђевић је истакао да сарадња са УН и њеним специјализованим агенцијама и телима има велики значај за наставак процеса реформи којима је Министарство одбране истински привржено, што је посебно важно за напредак наше земље ка пуноправном чланству у ЕУ.
 
Министар Ђорђевић је захвалио Програму Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији на пруженој подршци у вези са реализацијом пројекта CASM, чија се укупна вредност процењује на преко 11 милиона долара. Програм CASM је Србија, са својим партнерима из УН и ОЕБС-а, успоставила још 2011. године са циљем да се на овим просторима осигура одржива регионална стабилност, смањи пролиферација муниције смањењем залиха и безбедним уништавањем вишкова и потенцијални ризик по локалну заједницу и природну средину.
 
Састанак министра одбране са шефицом Канцеларије UNDP у СрбијиМинистар одбране је нагласио да је Програм CASM постигао значајне резултате, међу којима је посебно истакао уништавање 161 тоне напалм праха у Шведској, делаборацију муниције пуњене белим фосфором и њено фазно отпремање на локацију за уништење у Шпанији које је у току, као и унапређење техничких капацитета Техничко-ремонтног завода у Крагујевцу.
 
На састанку је такође констатовано да је сарадња Министарства одбране са UNDP и Агенцијом УН за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) била драгоцена за спровођење Националног акционог плана (НАП) за примену Резолуције 1325 СБ УН – „Жене, мир и безбедност“ у Републици Србији.
 
У току је припрема за усвајање новог НАП, који ће се спроводити од 2016. до 2020. године. Усвајањем тог документа, наша земља потврђује своју опредељеност да уважава значај равноправног учешћа мушкараца и жена у превенцији и решавању конфликата и промовисању културе трајног и одрживог мира, са циљем достизања стандарда родне равноправности.
 
Спремни смо да своја искуства и знања у овом домену делимо и са другима, а све у циљу свеобухватног унапређења капацитета Уједињених нација за очување мира и безбедности у свету, нагласио је Ђорђевић.