Министарство одбране Републике Србије
 
15.09.2016.

Трагом солунских ратника



Трагом солунских ратникаПолагањем венаца на Маузолеј на Зејтинлику и одавањем поште погинулим српским ратницима и борцима савезничких армија на Солунском фронту, учесници студијског путовања Школе националне одбране почели су реализацију научно-истраживачког пројекта „Историјско-компаративна анализа операција на Солунском фронту 1916-1918“.

Пројекат је покренут поводом обележавања стогодишњице Великог рата, а према речима пуковника Марка Зеленовића, начелника Генералштабног усавршавања, циљ је да се истраже историјске чињенице и догађаји које су претходили формирању Солунског фронта, анализира стратегијска ситуација и упореде планови зараћених страна, истраже операције вођене у периоду од 1916. до 1918. године и формулишу позитивна и негативна искуства, као и научене лекције које су применљиве у будућим војним и невојним операцијама.

Поред чланова истраживачког тима из Војне академије, Школе националне одбране и Института за стратегијска истраживања, на студијском путовању су и полазници Командно-штабног усавршавања. Они ће наредних дана обићи значајна места на којима су вођене одлучујуће борбе током Солунске операције, а присуствоваће и централној манифестацији обележавања пробоја Солунског фронта на Кајмакчалану.

Трагом солунских ратникаПрви историјски час одржао је чувар Српског војничког гробља деда Ђорђе Михајловић, који већ 56 година чува предања о храбрости и страдању српских јунака у биткама на Солунском фронту.

Научно-истраживачки пројекат биће реализован у наредне три године и састоји се из четири целине: извођења студијских путовања чланова истраживачког тима, полазника Генералштабног и Командно-штабног усавршавања у зони извођења операција на Солунском фронту, израде семинарских и завршних радова на Војној академији и Школи националне одбране, одржавања научног скупа и израде Зборника радова о операцијама на Солунском фронту од 1916. до 1918. године и имплементације модела вежбе у раду са полазницима на усавршавању у Школи националне одбране.