Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.09.2016.

Tragom solunskih ratnika



Tragom solunskih ratnikaPolaganjem venaca na Mauzolej na Zejtinliku i odavanjem pošte poginulim srpskim ratnicima i borcima savezničkih armija na Solunskom frontu, učesnici studijskog putovanja Škole nacionalne odbrane počeli su realizaciju naučno-istraživačkog projekta „Istorijsko-komparativna analiza operacija na Solunskom frontu 1916-1918“.

Projekat je pokrenut povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, a prema rečima pukovnika Marka Zelenovića, načelnika Generalštabnog usavršavanja, cilj je da se istraže istorijske činjenice i događaji koje su prethodili formiranju Solunskog fronta, analizira strategijska situacija i uporede planovi zaraćenih strana, istraže operacije vođene u periodu od 1916. do 1918. godine i formulišu pozitivna i negativna iskustva, kao i naučene lekcije koje su primenljive u budućim vojnim i nevojnim operacijama.

Pored članova istraživačkog tima iz Vojne akademije, Škole nacionalne odbrane i Instituta za strategijska istraživanja, na studijskom putovanju su i polaznici Komandno-štabnog usavršavanja. Oni će narednih dana obići značajna mesta na kojima su vođene odlučujuće borbe tokom Solunske operacije, a prisustvovaće i centralnoj manifestaciji obeležavanja proboja Solunskog fronta na Kajmakčalanu.

Tragom solunskih ratnikaPrvi istorijski čas održao je čuvar Srpskog vojničkog groblja deda Đorđe Mihajlović, koji već 56 godina čuva predanja o hrabrosti i stradanju srpskih junaka u bitkama na Solunskom frontu.

Naučno-istraživački projekat biće realizovan u naredne tri godine i sastoji se iz četiri celine: izvođenja studijskih putovanja članova istraživačkog tima, polaznika Generalštabnog i Komandno-štabnog usavršavanja u zoni izvođenja operacija na Solunskom frontu, izrade seminarskih i završnih radova na Vojnoj akademiji i Školi nacionalne odbrane, održavanja naučnog skupa i izrade Zbornika radova o operacijama na Solunskom frontu od 1916. do 1918. godine i implementacije modela vežbe u radu sa polaznicima na usavršavanju u Školi nacionalne odbrane.