Министарство одбране Републике Србије
 

Саопштења Команде Заједничких снага војске и полиције



03.09.2016.
Ухваћена група кријумчара код Ниша са 63 мигранта

Заједничке снаге војске и полиције, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом, открили су синоћ око 22.00 часа, у околини Ниша, четворицу српских држављана Ф.М. (1988) из Гњилана, А.С. (1997), Е.А. (1976) и малолетног С.Р. (1999) из Прешева, који су покушали да илегално прокријумчаре 63 особе у четири путничка аутомобила.

Међу илегалним мигрантима налази се 41 пунолетна и 22 малолетне особе пореклом из Авганистана, Сирије и Пакистана.
Путнички аутомобили марке ''Волво С-40'' из Београда, ''Опел Астра'' из Панчева, ''Фолксваген Uhvaćena grupa krijumčara kod Niša sa 63 migrantaПасат'' из Новог Сада и ''Рено Меган'' из Врања имали су фалсификоване регистарске ознаке.

Тројици кријумчара је одређено задржавање у трајању од 48 часова, док је малолетни С.Р. пуштен након саслушања.

Од 22. јула до данас, Заједничке снаге Војске Србије и МУП откриле су 5.641 миграната који су покушали да илегално пређу државну границу. Њих 4.888 одустало је од илегалног преласка по уочавању припадника Војске и полиције, док је 753 смештено у прихватне центре.


30.08.2016.
Откривена тројица кријумчара из Београда са 64 мигранта

У околини Зајечара, припадници Заједничких снага војске и полиције, ноћас су открили тројицу српских држављана Д.Ј. (30), Г.О. (45) и С.С. (38) из Београда, који су покушали да илегално прокријумчаре 64 особе из Авганистана.

У комбију марке ''Фијат Дукато'' регистрованом у Бачкој Паланци Д.Ј. је превозио 34 илегална мигранта међу којима су се налазиле четири жене, од којих једна трудница, једна беба, једно дете и 28 мушкараца. Два путничка аутомобила београдских регистарских ознака, затечена су у близини комбија непосредно пре прихвата групе од 30 илегалних миграната међу којима је било троје деце и 27 одраслих мушкараца.

Кријумчарима је одређено задржавање у трајању од 48 часова, а надлежни судски органи донеће одлуку о даљем поступању.


27.08.2016.

Спречено кријумчарење 13 особа у околини Ниша

Заједничке снаге војске и полиције, у сарадњи са полицијском управом, ноћас су у околини Ниша открили мушкарца Ј.В. (32) из Ниша који је покушао да илегално прокријумчари 13 особа.

У путничком возилу марке ''Цитроен'' Ј.В. из Ниша превозио је држављане Ирака међу којима је било деветоро деце и четири одрасле особе.

Кријумчару је одређено задржавање у трајању од 48 часова, а надлежни судски органи донеће одлуку о даљем поступању, док ће мигранти бити смештени у прихватни центар у Прешеву.

24.08.2016.
У околини Пирота пронађен мигрант са прострелном раном

Припадници Заједничких снага војске и полиције, синоћ око 21 час, у току извршавања редовних задатака на путу између села Славиње и Изатовци у околини Пирота, чули су пуцањ, а потом и наишли на шест мигранта, од којих је један имао прострелну рану у пределу грудног коша. На месту догађаја затекли су и четири ловца.

О догађају су обавештени полиција и Хитна помоћ, чији су лекари на лицу места могли само да констатују смрт мушкарца, држављанина Авганистана старости 20 година.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Пироту су након извршеног увиђаја ухапсили једног од ловаца М. М. (1977) из Пирота и по налогу Вишег јавног тужилаштва одредили му задржавање до 48 сати.

Полиција наставља рад на утврђивању свих околности овог догађаја.

18.08.2016.

Координираним акцијама до кријумчара

У координираним акцијама Заједничких снага војске и полиције са полицијским управама из Ниша и Лесковца и у сарадњи са припадницима Безбедносно-информативне агенције синоћ су откривене две особе које су покушале да илегално прокријумчаре 30 миграната.

Од 22. јула до данас, Заједничке снаге Војске Србије и МУП откриле су 3.112 миграната који су покушали да илегално пређу државну границу.

15.08.2016.
Одређено задржавање лицу из Београда због покушаја кријумчарења


У акцији Заједничких снага војске и полиције, у раним јутарњим часовима у околини Ниша ухваћена је једна особа, М.С. из Београда, у покушају кријумчарења 26 илегалних миграната (одраслих мушкараца).

Наведеном лицу одређено је задржавање до 48 сати и у процесу је утврђивања степена кривичне одговорности пред надлежним тужиоцем и судијом.

14.08.2016.
Приведено пет лица због кријумчарења

У више акција Заједничких снага војске и полиције у последња два дана откривено је и приведено правди пет лица која се терете за кријумчарење људима.

У ширем рејону Зајечара откривена су три лица осумњичена за организацију и планирање кријумчарења људи: Д.Н. из Београда и М.С. из Авганистана, којима је одређен притвор до 30 дана, док је П.Р. из Београда одређено задржавање до 48 сати.

У Прешеву су приведена два лица А.К. и А.К. из Пакистана који су затечени у покушају кријумчарења 26 илегалних миграната у мини-ван комбију, а у ширем рејону Бујановца приведен је Б.С. из Прешева, затечен у покушају кријумчарења седам илегалних миграната у путничком возилу. Наведеним лицима је одређено задржавање до 48 сати и у процесу су утврђивања степена кривичне одговорности пред надлежним тужиоцем и судијом.

Мешовита патрола је код Прешева открила три напуштена возила са 26 илегалних миграната, док је на контролном пункту у близини Ниша пресретнуто путничко возило са 15 миграната, а два НН лица су побегла и тренутно се ради на утврђивању њиховог идентитета.

Тежиште у раду Заједничких снага ангажованих на обезбеђењу државне границе према Бугарској и Македонији у наредном периоду биће спречавање кријумчарења илегалних миграната.