Министарство одбране Републике Србије
 
09.08.2016.

Висок степен војне сарадње са САД



Државни секретар Министарства одбране Ненад Нерић састао се данас са замеником амбасадора САД у Београду Гордоном Дугудом. Саговорници су заједнички констатовали висок степен развијености билатералне војне сарадње између две државе и разменили мишљења о недавно реализованим и предстојећим активностима два система одбране.

Висок степен војне сарадње са САДТоком разговора државни секретар Нерић упознао је саговорника са процедурама и активностима које заједнички предузимају Војска Србије и МУП у вези са реализацијом заједничких патрола намењених контроли граница и спречавања илегалних миграција. Истакнут је позитиван однос Србије према мигрантима и мигрантској кризи уопште, као једној од кључних догађаја који карактеришу актуелна безбедносна питања у региону и свету.

Оцењено је да Министарство одбране и Војска Србије значајним учешћем у мировним операцијама доприносе тежњама које воде ка стварању стабилног окружења неопходног за даљи развој. Државни секретар Нерић је навео и да се такав принцип вођења политике може уочити у поступцима државног и војног руководства Србије, са циљем стварања што је могуће боље регионалне стабилности.

У домену билатералне војне сарадње, посебно је разговарано о предстојећим важим активностима, попут обележавања јубилеја - десет година сарадње са НГ Охајо у оквиру Програма државног партнерства, предстојећим вежбовним активностима и програмима безбедносне помоћи. Такође, анализиране су реализоване и будуће посете високог нивоа, које су обострано оцењене као одличне прилике за дефинисање смерица за даљи развој свеукупних односа две стране.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА