Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.08.2016.

Visok stepen vojne saradnje sa SAD



Državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić sastao se danas sa zamenikom ambasadora SAD u Beogradu Gordonom Dugudom. Sagovornici su zajednički konstatovali visok stepen razvijenosti bilateralne vojne saradnje između dve države i razmenili mišljenja o nedavno realizovanim i predstojećim aktivnostima dva sistema odbrane.

Visok stepen vojne saradnje sa SADTokom razgovora državni sekretar Nerić upoznao je sagovornika sa procedurama i aktivnostima koje zajednički preduzimaju Vojska Srbije i MUP u vezi sa realizacijom zajedničkih patrola namenjenih kontroli granica i sprečavanja ilegalnih migracija. Istaknut je pozitivan odnos Srbije prema migrantima i migrantskoj krizi uopšte, kao jednoj od ključnih događaja koji karakterišu aktuelna bezbednosna pitanja u regionu i svetu.

Ocenjeno je da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije značajnim učešćem u mirovnim operacijama doprinose težnjama koje vode ka stvaranju stabilnog okruženja neophodnog za dalji razvoj. Državni sekretar Nerić je naveo i da se takav princip vođenja politike može uočiti u postupcima državnog i vojnog rukovodstva Srbije, sa ciljem stvaranja što je moguće bolje regionalne stabilnosti.

U domenu bilateralne vojne saradnje, posebno je razgovarano o predstojećim važim aktivnostima, poput obeležavanja jubileja - deset godina saradnje sa NG Ohajo u okviru Programa državnog partnerstva, predstojećim vežbovnim aktivnostima i programima bezbednosne pomoći. Takođe, analizirane su realizovane i buduće posete visokog nivoa, koje su obostrano ocenjene kao odlične prilike za definisanje smerica za dalji razvoj sveukupnih odnosa dve strane.

photoFOTOGALERIJA