Министарство одбране Републике Србије
 
08.08.2016.

Обележена 87. годишњица смрти Арчибалда Рајса



Полагањем венаца код споменика Рудолфу Арчибалду Рајсу у Топчидерском парку, данас је обележена 87. годишњица смрти истакнутог хуманисте и криминолога.

Државну церемонију предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић, а венце су положили и заменица амбасадора Швајцарске у Београду, представник Криминалистичко-полицијске академије и представници Министарства одбране и Војске Србије, саопштио је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, који је и организатор церемоније.

Венце су положили и представници града Београда, општине Чукарица, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Председник Скупштине града Никола Никодијевић истакао је том приликом да је веома значајно што је држава одлучила да се у оквиру датума који се обележавају као дани сећања на Први светски рат уврсти и датум смрти Арчибалда Рајса.

"Као Београђанин, могу да кажем да је част што смо у својој историји имали таквог суграђанина. Мало је људи као што је он, који су исказали такву љубав и припадништво народу, коме по рођењу није припадао", рекао је Никодијевић, а саопштила Градска управа.

Како је рекао, Рајс је за врло кратко време успео је да нас боље него ико опише у својим књигама, али је успео да заволи нашу словенску душу, до краја живота остане да живи у Србији и да буде сахрањен овде.

"Важна је и његова историјска улога, јер је био је човек који је дошао у најтеже време за српски народ 1914. године и ширио истину о злочинима и зверствима које су починили аустроугарска, немачка и бугарска војска над недужним српским цивилним становништвом", рекао је Никодијевић.

Танјуг