Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.08.2016.

Obeležena 87. godišnjica smrti Arčibalda Rajsa



Polaganjem venaca kod spomenika Rudolfu Arčibaldu Rajsu u Topčiderskom parku, danas je obeležena 87. godišnjica smrti istaknutog humaniste i kriminologa.

Državnu ceremoniju predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, a vence su položili i zamenica ambasadora Švajcarske u Beogradu, predstavnik Kriminalističko-policijske akademije i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, saopštio je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, koji je i organizator ceremonije.

Vence su položili i predstavnici grada Beograda, opštine Čukarica, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je tom prilikom da je veoma značajno što je država odlučila da se u okviru datuma koji se obeležavaju kao dani sećanja na Prvi svetski rat uvrsti i datum smrti Arčibalda Rajsa.

"Kao Beograđanin, mogu da kažem da je čast što smo u svojoj istoriji imali takvog sugrađanina. Malo je ljudi kao što je on, koji su iskazali takvu ljubav i pripadništvo narodu, kome po rođenju nije pripadao", rekao je Nikodijević, a saopštila Gradska uprava.

Kako je rekao, Rajs je za vrlo kratko vreme uspeo je da nas bolje nego iko opiše u svojim knjigama, ali je uspeo da zavoli našu slovensku dušu, do kraja života ostane da živi u Srbiji i da bude sahranjen ovde.

"Važna je i njegova istorijska uloga, jer je bio je čovek koji je došao u najteže vreme za srpski narod 1914. godine i širio istinu o zločinima i zverstvima koje su počinili austrougarska, nemačka i bugarska vojska nad nedužnim srpskim civilnim stanovništvom", rekao je Nikodijević.

Tanjug