Министарство одбране Републике Србије
 
19.07.2016.

Састанак министра одбране и амбасадора Украјине



Министар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је данас са амбасадором Украјине Олександром Александровичем о могућностима за унапређење сарадње између две земље.

Састанак министра одбране и амбасадора УкрајинеЂорђевић је у разговору истакао да Србија води независну спољну политику, а највећи акценат тренутно је посвећен борби против тероризма и миграторним кретањима. Непосредна и садржајна сарадња са свим међународним актерима у одговору на те претње, суштински је интерес Републике Србије. Министарство одбране наставља са изградњом ефикасног система одбране, у складу са спољно-политичким циљевима заснованим на тзв. четири стуба. У том смислу ми и посматрамо примену принципијелне политике војне неутралности, нагласио је министар.

Пуноправно чланство у Европској унији остаје приоритетни циљ Србије. Истовремено, Србија развија одличне односе са свим државама света, на основама равноправности и међусобног уважавања. Србија развија и уједно доприноси развоју интероперабилности са партнерима кроз размену информација, развијање мултилатералне сарадње, заједничким обукама и вежбама и учешћем у мировним мисијама под окриљем УН и ЕУ.

Министар Ђорђевић је током састанка такође упознао амбасадора Украјине са ангажовањем припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама, као и са активностима МО и ВС у оквиру процеса европских интеграција. Тиме наша земља на највидљивији начин показује приврженост унапређењу постојећих и развоју нових способности, позиционирајући се као лидер када је у питању регионална безбедност.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА