Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.07.2016.

Sastanak ministra odbrane i ambasadora Ukrajine



Ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je danas sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem o mogućnostima za unapređenje saradnje između dve zemlje.

Sastanak ministra odbrane i ambasadora UkrajineĐorđević je u razgovoru istakao da Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku, a najveći akcenat trenutno je posvećen borbi protiv terorizma i migratornim kretanjima. Neposredna i sadržajna saradnja sa svim međunarodnim akterima u odgovoru na te pretnje, suštinski je interes Republike Srbije. Ministarstvo odbrane nastavlja sa izgradnjom efikasnog sistema odbrane, u skladu sa spoljno-političkim ciljevima zasnovanim na tzv. četiri stuba. U tom smislu mi i posmatramo primenu principijelne politike vojne neutralnosti, naglasio je ministar.

Punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje prioritetni cilj Srbije. Istovremeno, Srbija razvija odlične odnose sa svim državama sveta, na osnovama ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja. Srbija razvija i ujedno doprinosi razvoju interoperabilnosti sa partnerima kroz razmenu informacija, razvijanje multilateralne saradnje, zajedničkim obukama i vežbama i učešćem u mirovnim misijama pod okriljem UN i EU.

Ministar Đorđević je tokom sastanka takođe upoznao ambasadora Ukrajine sa angažovanjem pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, kao i sa aktivnostima MO i VS u okviru procesa evropskih integracija. Time naša zemlja na najvidljiviji način pokazuje privrženost unapređenju postojećih i razvoju novih sposobnosti, pozicionirajući se kao lider kada je u pitanju regionalna bezbednost.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA