Министарство одбране Републике Србије
 
24.06.2016.

Сарадња у области војне медицине



Завршна планска конференција за заједничко ангажовање медицинских тимова Министарства одбране, Војске Србије, Националне гарде  Охаја и Оружаних снага Републике Анголе, одржана је на Војномедицинској академији.

Конференцији су присуствовали заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић са сарадницима, припадници радне групе НГ Охаја, чланови Оружаних снага Републике Анголе, представници Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Координационог тела Владе Републике Србије за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа, као и изасланици одбране Сједињених Америчких Држава и Републике Анголе у Србији.

На анализи завршне конференције говорило се о кључним аспектима будућег ангажмана здружених тимова који има за циљ пружање медицинске помоћи становништву у Пчињском округу којем она није свакодневно доступна. Поред специјалистичких прегледа на различитим локацијама, планирано је ангажовање мобилних медицинских тимова, као и едукација становништва и локалног медицинског особља. Медицинске тимове чиниће 31 припадник Министарства одбране и Војске Србије, 26 припадника НГ Охаја, док ће четворо припадника Оружаних снага Републике Анголе учествовати у улози посматрача.

Ова заједничка хуманитарна активност планирана за септембар 2016. године резултат је дугогодишње сарадње војног санитета Србије и Националне гарде Охаја у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја.