Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.06.2016.

Saradnja u oblasti vojne medicineZavršna planska konferencija za zajedničko angažovanje medicinskih timova Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Nacionalne garde  Ohaja i Oružanih snaga Republike Angole, održana je na Vojnomedicinskoj akademiji.

Konferenciji su prisustvovali zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić sa saradnicima, pripadnici radne grupe NG Ohaja, članovi Oružanih snaga Republike Angole, predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, kao i izaslanici odbrane Sjedinjenih Američkih Država i Republike Angole u Srbiji.

Na analizi završne konferencije govorilo se o ključnim aspektima budućeg angažmana združenih timova koji ima za cilj pružanje medicinske pomoći stanovništvu u Pčinjskom okrugu kojem ona nije svakodnevno dostupna. Pored specijalističkih pregleda na različitim lokacijama, planirano je angažovanje mobilnih medicinskih timova, kao i edukacija stanovništva i lokalnog medicinskog osoblja. Medicinske timove činiće 31 pripadnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 26 pripadnika NG Ohaja, dok će četvoro pripadnika Oružanih snaga Republike Angole učestvovati u ulozi posmatrača.

Ova zajednička humanitarna aktivnost planirana za septembar 2016. godine rezultat je dugogodišnje saradnje vojnog saniteta Srbije i Nacionalne garde Ohaja u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja.