Министарство одбране Републике Србије
 
22.06.2016.

Обележен Светски дан музике у Дому Војске



Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ обележио је синоћ концертом „Јубилеји“, у Свечаној сали Дома Војске Србије, Светски дан музике – 21. јун.

Концерт је реализован у сарадњи са Београдским камерним оркестром „Љубица Марић“ и њиховим уметничким директором диригентом Радетом Пејчићем. Под његовом диригентском палицом изведени су Балканска свита (1927) Јосипа Славенског, Кончертино за клавир и камерни оркестар оп.205 Дејана Деспића и Камерна симфонија оп.110а Дмитрија Шостаковича.

Специфичним програмом и делима Славенског, Деспића и Шостаковича, „Бинички“ је, као ансамбл који већ више од века негује српску музику и традицију, желео да се одужи тројици великана светске и српске музике.

На вечерашњем концерту премијерно је изведен Кончертино за клавир и камерни оркестар Дејана Деспића оп.205, настао 2009. године, са младом и талентованом солисткињом на клавиру Аном Ковачевић, који је део својеврсне триологије најновијег стваралачког опуса композитора.

Дело Балканска свита Јосипа Славенског веома је ретко на реперторима оркестара и реч је о верзији за гудачки оркестар чувене Балканофоније коју је композитор направио давне 1927. године.

Камерна симфонија Дмитрија Шостаковича представља једно од његових репрезентативних дела које ансамбли у Србији такође ретко изводе због тежине и специфичне атмосфере коју дело доноси.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА