Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.06.2016.

Obeležen Svetski dan muzike u Domu Vojske



Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ obeležio je sinoć koncertom „Jubileji“, u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, Svetski dan muzike – 21. jun.

Koncert je realizovan u saradnji sa Beogradskim kamernim orkestrom „Ljubica Marić“ i njihovim umetničkim direktorom dirigentom Radetom Pejčićem. Pod njegovom dirigentskom palicom izvedeni su Balkanska svita (1927) Josipa Slavenskog, Končertino za klavir i kamerni orkestar op.205 Dejana Despića i Kamerna simfonija op.110a Dmitrija Šostakoviča.

Specifičnim programom i delima Slavenskog, Despića i Šostakoviča, „Binički“ je, kao ansambl koji već više od veka neguje srpsku muziku i tradiciju, želeo da se oduži trojici velikana svetske i srpske muzike.

Na večerašnjem koncertu premijerno je izveden Končertino za klavir i kamerni orkestar Dejana Despića op.205, nastao 2009. godine, sa mladom i talentovanom solistkinjom na klaviru Anom Kovačević, koji je deo svojevrsne triologije najnovijeg stvaralačkog opusa kompozitora.

Delo Balkanska svita Josipa Slavenskog veoma je retko na repertorima orkestara i reč je o verziji za gudački orkestar čuvene Balkanofonije koju je kompozitor napravio davne 1927. godine.

Kamerna simfonija Dmitrija Šostakoviča predstavlja jedno od njegovih reprezentativnih dela koje ansambli u Srbiji takođe retko izvode zbog težine i specifične atmosfere koju delo donosi.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA