Министарство одбране Републике Србије
 
11.05.2016.

Генерал Диковић на конференцији у Турској



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић борави у Републици Турској, где је данас учествовао у раду 10. Конференције начелника генералштабова балканских земаља.

На овогодишњој конференцији у Истанбулу учествовали су начелници генералштабова Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Македоније, Србије и Турске и заменик начелника генералштаба Румуније. Као гости су присуствовали заменик председавајућем Војном комитету НАТО-а, начелник штаба Команде здружених снага из Напуља и начелници генералштабова Хрватске и Словеније.

На скупу је, између осталог, закључено да Форум „Конференција начелника генералштабова балканских земаља“ остаје успешна организација за регионалну безбедност и стабилност и да пружа чврсту основу за даље унапређење војне сарадње између чланица, али и између Форума и других безбедносних организација.

Учесницима конференције обратио се и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Током боравка у Истанбулу, генерал Диковић је имао билатералне састанке са начелником Генералштаба Оружаних снага Турске генералом Хулусијем Акаром и начелником Генералштаба Армије Македоније генерал-потпуковником Методијем Величковским.

Форум „Конференција начелника генералштабова балканских земаља“ отпочео је с радом 2007. године ради повећања сарадње начелника генералштабова балканских земаља и јачања војне сарадње међу овим државама. Форум представља један од најважнијих механизама регионалне војне сарадње на Балкану. Обезбеђује боље разумевање, правовремену размену информација, достизање потребног нивоа интероперабилности и знања за заједничко ангажовање у међународном окружењу. Кроз Форум се реализују бројни курсеви, различити облици усавршавања и обуке, те заједничке вежбе. Са прошлогодишњим састанком у Будви завршен је први циклус састанака, током којег је свака чланица била домаћин. Београд је био домаћин 2009. године.

Фото aгенција Анадолија