Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.05.2016.

General Diković na konferenciji u Turskoj



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković boravi u Republici Turskoj, gde je danas učestvovao u radu 10. Konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja.

Na ovogodišnjoj konferenciji u Istanbulu učestvovali su načelnici generalštabova Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Makedonije, Srbije i Turske i zamenik načelnika generalštaba Rumunije. Kao gosti su prisustvovali zamenik predsedavajućem Vojnom komitetu NATO-a, načelnik štaba Komande združenih snaga iz Napulja i načelnici generalštabova Hrvatske i Slovenije.

Na skupu je, između ostalog, zaključeno da Forum „Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja“ ostaje uspešna organizacija za regionalnu bezbednost i stabilnost i da pruža čvrstu osnovu za dalje unapređenje vojne saradnje između članica, ali i između Foruma i drugih bezbednosnih organizacija.

Učesnicima konferencije obratio se i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Tokom boravka u Istanbulu, general Diković je imao bilateralne sastanke sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Turske generalom Hulusijem Akarom i načelnikom Generalštaba Armije Makedonije general-potpukovnikom Metodijem Veličkovskim.

Forum „Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja“ otpočeo je s radom 2007. godine radi povećanja saradnje načelnika generalštabova balkanskih zemalja i jačanja vojne saradnje među ovim državama. Forum predstavlja jedan od najvažnijih mehanizama regionalne vojne saradnje na Balkanu. Obezbeđuje bolje razumevanje, pravovremenu razmenu informacija, dostizanje potrebnog nivoa interoperabilnosti i znanja za zajedničko angažovanje u međunarodnom okruženju. Kroz Forum se realizuju brojni kursevi, različiti oblici usavršavanja i obuke, te zajedničke vežbe. Sa prošlogodišnjim sastankom u Budvi završen je prvi ciklus sastanaka, tokom kojeg je svaka članica bila domaćin. Beograd je bio domaćin 2009. godine.

Foto agencija Anadolija