Министарство одбране Републике Србије
 
06.05.2016.

Прослава Дана Војске Србије и Дана победе



Свечаност поводом Дана Војске Србије и Дана победе ове године je обједињена и одржаће се у Зрењанину 9. маја 2016. године у 12 часова. На њој ће учествовати око 1.300 припадника Министарства одбране и Војске Србије и више од 40 покретних средстава (моторних и борбених возила, средства специјалне намене, артиљеријских оруђа, средстава за противваздухопловна дејства, оклопних транспортера, тенкова, ваздухоплова и пловних објеката).

Грађани ће бити у прилици да уживају у дефилеу пешадијских јединица састављених од представника свих родова и видова Војске Србије. На сидришту на Бегеју биће представљено пет бродова Речне флотиле које ће посетиоци моћи да разгледају. У летачком програму, биће представљени ваздухоплови који ће надлетати центар Зрењанина и то школско борбени авион „Галеб Г-4“, ловац бомбардер „Орао“ и ловачки авион „МиГ-29“ и хеликоптери типа „Газела/Гама“. Део модернизованих средстава наоружања и војне опреме Војске Србије биће приказан у статичном делу свечаности на Тргу слободе.

Свечаност ће почети артиљеријском паљбом коју ће извести припадници Гарде Војске Србије, који ће на Тргу слободе приказати и специфичну вештину руковања пушком, такозвани егзерцир.

Командант свечаности је генерал-мајор Војин Ч. Јондић, начелник Управе за оперативне послове (Ј-3) Генералштаба Војске Србије, а његов заменик бригадни генерал Жељко Петровић, командант 1. бригаде Копнене војске.
Генерална проба свечаности одржаће се у суботу 7. маја 2016. године у 12 часова.

Поводом прославе Дана Војске Србије и Дана Победе, на свечаности која ће бити организована 9. маја у Зрењанину, публици ће бити приказан и део актуелне тематске изложбе Војног музеја „ПОВЛАЧЕЊЕ ПРЕКО АЛБАНИЈЕ И БОРАВАК СРПСКЕ ВОЈСКЕ НА КРФУ“, ауторског тима, вишег кустос Љубице Дабић, кустоса Наташе Томић и кустоса Вука Обрадовића.
 
Изложба ће бити постављена у Савременој галерији уметничке колоније Ечка у Зрењанину, и посетиоци ће имати прилике да је погледају у периоду од 7. до 9. маја 2016. године.

У периоду од 4. до 9. маја 2016. године авиони и хеликоптери Војске Србије надлетаће шири рејон Зрењанина ради припрема за свечаност 9. маја.




videoВИДЕОГАЛЕРИЈА