Министарство одбране Републике Србије
 
19.04.2016.

Прве билатералне одбрамбене консултације са Бугарском
Прве билатералне одбрамбене консултације представљају значајан корак у операционализацији смерница за унапређење сарадње које су договорили министри одбране Републике Србије и Републике Бугарске током недавног сусрета у Нишу, констатовали су начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и начелница Одељења за билатералну и регионалну сарадњу Дирекције за политику одбране Даниела Григорова Димитрова.

Саговорници су разменили мишљења о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону. Истакли су да посебан квалитет сарадњи у области одбране дају заједничке војне вежбе, које доприносе изградњи поверења и непосредно доприносе не само подизању нивоа оперативних и функционалних способности две војске, већ и даљем развоју добросуседских односа.

Капетан бојног брода Коњиковац упознао је Димитрову са активностима Министарства одбране у процесу европских интеграција, учешћу у Програму Партнерство за мир, са тренутним ангажовањем у мултинационалним операцијама и плановима за наредни период. Рекао је да је добра сарадња у области одбране одлична основа за интензивирање у тежишним и проналажење модалитета сарадње у новим областима од обостраног интереса. Он је пренео заинтересованост за проналажење начина да се гађање на полигону "Шабла" настави, у аранжману прихватљивом за два система одбране.

Димитрова је поновила спремност за преношење искустава из ангажовања у концепту борбених група Европске уније и истакла заинтересованост за унапређење сарадње у домену заједничке обуке, као и размену искуства у области војног саобраћаја и транспорта.

Обострано је подржано одржавање спортских сусрета професионалних припадника две војске поводом Дана Војске Србије и Дана Оружаних снага Бугарске у 2016. години, који су одлична прилика за упознавање и стицање пријатељства.

На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2016. годину.