Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.04.2016.

Prve bilateralne odbrambene konsultacije sa Bugarskom




Prve bilateralne odbrambene konsultacije predstavljaju značajan korak u operacionalizaciji smernica za unapređenje saradnje koje su dogovorili ministri odbrane Republike Srbije i Republike Bugarske tokom nedavnog susreta u Nišu, konstatovali su načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i načelnica Odeljenja za bilateralnu i regionalnu saradnju Direkcije za politiku odbrane Daniela Grigorova Dimitrova.

Sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu. Istakli su da poseban kvalitet saradnji u oblasti odbrane daju zajedničke vojne vežbe, koje doprinose izgradnji poverenja i neposredno doprinose ne samo podizanju nivoa operativnih i funkcionalnih sposobnosti dve vojske, već i daljem razvoju dobrosusedskih odnosa.

Kapetan bojnog broda Konjikovac upoznao je Dimitrovu sa aktivnostima Ministarstva odbrane u procesu evropskih integracija, učešću u Programu Partnerstvo za mir, sa trenutnim angažovanjem u multinacionalnim operacijama i planovima za naredni period. Rekao je da je dobra saradnja u oblasti odbrane odlična osnova za intenziviranje u težišnim i pronalaženje modaliteta saradnje u novim oblastima od obostranog interesa. On je preneo zainteresovanost za pronalaženje načina da se gađanje na poligonu "Šabla" nastavi, u aranžmanu prihvatljivom za dva sistema odbrane.

Dimitrova je ponovila spremnost za prenošenje iskustava iz angažovanja u konceptu borbenih grupa Evropske unije i istakla zainteresovanost za unapređenje saradnje u domenu zajedničke obuke, kao i razmenu iskustva u oblasti vojnog saobraćaja i transporta.

Obostrano je podržano održavanje sportskih susreta profesionalnih pripadnika dve vojske povodom Dana Vojske Srbije i Dana Oružanih snaga Bugarske u 2016. godini, koji su odlična prilika za upoznavanje i sticanje prijateljstva.

Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.