Министарство одбране Републике Србије
 
05.04.2016.

Претпремијера документарног филма „Срби на Крфу”



Поводом обележавања стогодишњице од искрцавања српске војске на Јонска острва Крф и Видо и Албанске голготе вечерас је у Дому Гарде на Топчидеру претпремијерно приказан документарни филм „Срби на Крфу − Сто година од Албанске голготе“.

Пројекцији су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, представници Владе Републике Србије, Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора и медија.


Подсећајући на ту велику голготу српског народа и допринос Србије савезничкој победи у Првом светском рату, државни секретар Нерић истакао је да је од последица глади хладноће и болести, тада изгубљено 240 хиљада живота, а преживели су нашли спас на грчком острву Крф.

- То јунаштво положену у част отаџбине за слободу Србије, које је своје победе дала за бољу Европу, чему и данас искрено тежимо, опомена је и подстицај потомцима да чувају оно што имају. Да чувају Србију и да стварањем и поштењем граде бољу будућност и вредну заоставштину за будуће нараштаје. Наша војска, модерна Војска Србије, чини то на најбољи могући начин, чувајући нашу безбедност, доприносећи миру у свету, и стајући прва уз свој народ када је најтеже – поручио је државни секретар Нерић.

Како је истакао министар Вулин, публика је била у прилици да вечерас погледа причу о Србима на Крфу, њиховој храбрости, верности и држању заклетве, пре тачно једнох века.

- Свако ко зна Србе, зна две ствари – једна је да Срби изнад свега цене слободу, и да само од слободе нису спремни да одустану ни по коју цену. И друга – да се ништа не ствара брже него српска војска. Потребно је да му даш команданта кога воли и поштује, вредност коју брани, а он зна да се она зове слобода, и већ се добија најмоћнија армија на свету, која постоји док постоји оно што брани – слобода. Такви су Срби! – нагласио је министар Вулин.

Говорећи о значају поменутог остварења, уредник културно-уметничког програма РТС Небојша Брадић истакао је да је овај филм посебан јер се бави трагичним данима када је ужас, очај и вечно херојство обележило трагичну епопеју српског народа, али, како је додадо, на Крфу се догодило чудо јер се српска војска подигла из пепела и кренула у оно што је названо „васкрс Србије“.

Документарни филм „Срби на Крфу − Сто година од Албанске голготе“ реализован је у копродукцији Радио-телевизије Србије (РТС), Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства одбране.

Ауторка филма је Слађана Зарић, редитељка Ивана Стивенс, директор фотографије Петар Вујанић, а продуценткиња филма је Снежана Родић Синђелић. Филм «Срби на Крфу» прати кретање Српске војске приликом повлачења 1915/16. године преко Албаније до грчког острва Крф, њен опоравак и припреме за ослобађање Србије у Првом светском рату. Филмска прича, поткрепљена документима и архивским фотографијама које до сада нису виђене, чињеницама и емоцијом дочарава једно јуначко време страдања и васкрса српске војске, одане до највеће личне жртве својих припадника слободи народа и отаџбине.

У филму су приказане нове и до сада необјављене фотографије и видео-материјал који су забележиле савезничке армије (Француска, Велика Британија и Италија) током боравка српске војске у Албанији и њене евакуације на грчко острво Крф. На аутентичним локацијама у Србији, Црној Гори, Албанији и Грчкој испричана су и приказана сва страдања, страхоте и трагедија које су тих дана задесила српску државу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА