Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.04.2016.

Pretpremijera dokumentarnog filma „Srbi na Krfu”



Povodom obeležavanja stogodišnjice od iskrcavanja srpske vojske na Jonska ostrva Krf i Vido i Albanske golgote večeras je u Domu Garde na Topčideru pretpremijerno prikazan dokumentarni film „Srbi na Krfu − Sto godina od Albanske golgote“.

Projekciji su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, predstavnici Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora i medija.


Podsećajući na tu veliku golgotu srpskog naroda i doprinos Srbije savezničkoj pobedi u Prvom svetskom ratu, državni sekretar Nerić istakao je da je od posledica gladi hladnoće i bolesti, tada izgubljeno 240 hiljada života, a preživeli su našli spas na grčkom ostrvu Krf.

- To junaštvo položenu u čast otadžbine za slobodu Srbije, koje je svoje pobede dala za bolju Evropu, čemu i danas iskreno težimo, opomena je i podsticaj potomcima da čuvaju ono što imaju. Da čuvaju Srbiju i da stvaranjem i poštenjem grade bolju budućnost i vrednu zaostavštinu za buduće naraštaje. Naša vojska, moderna Vojska Srbije, čini to na najbolji mogući način, čuvajući našu bezbednost, doprinoseći miru u svetu, i stajući prva uz svoj narod kada je najteže – poručio je državni sekretar Nerić.

Kako je istakao ministar Vulin, publika je bila u prilici da večeras pogleda priču o Srbima na Krfu, njihovoj hrabrosti, vernosti i držanju zakletve, pre tačno jednoh veka.

- Svako ko zna Srbe, zna dve stvari – jedna je da Srbi iznad svega cene slobodu, i da samo od slobode nisu spremni da odustanu ni po koju cenu. I druga – da se ništa ne stvara brže nego srpska vojska. Potrebno je da mu daš komandanta koga voli i poštuje, vrednost koju brani, a on zna da se ona zove sloboda, i već se dobija najmoćnija armija na svetu, koja postoji dok postoji ono što brani – sloboda. Takvi su Srbi! – naglasio je ministar Vulin.

Govoreći o značaju pomenutog ostvarenja, urednik kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić istakao je da je ovaj film poseban jer se bavi tragičnim danima kada je užas, očaj i večno herojstvo obeležilo tragičnu epopeju srpskog naroda, ali, kako je dodado, na Krfu se dogodilo čudo jer se srpska vojska podigla iz pepela i krenula u ono što je nazvano „vaskrs Srbije“.

Dokumentarni film „Srbi na Krfu − Sto godina od Albanske golgote“ realizovan je u koprodukciji Radio-televizije Srbije (RTS), Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva odbrane.

Autorka filma je Slađana Zarić, rediteljka Ivana Stivens, direktor fotografije Petar Vujanić, a producentkinja filma je Snežana Rodić Sinđelić. Film «Srbi na Krfu» prati kretanje Srpske vojske prilikom povlačenja 1915/16. godine preko Albanije do grčkog ostrva Krf, njen oporavak i pripreme za oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu. Filmska priča, potkrepljena dokumentima i arhivskim fotografijama koje do sada nisu viđene, činjenicama i emocijom dočarava jedno junačko vreme stradanja i vaskrsa srpske vojske, odane do najveće lične žrtve svojih pripadnika slobodi naroda i otadžbine.

U filmu su prikazane nove i do sada neobjavljene fotografije i video-materijal koji su zabeležile savezničke armije (Francuska, Velika Britanija i Italija) tokom boravka srpske vojske u Albaniji i njene evakuacije na grčko ostrvo Krf. Na autentičnim lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj ispričana su i prikazana sva stradanja, strahote i tragedija koje su tih dana zadesila srpsku državu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA