Министарство одбране Републике Србије
 
19.03.2016.

Полагање војничке заклетве "Март 2016"



Мартовска генерација војника на добровољном служењу војног рока, слушаоци Курса резервних официра, кандидати за професионалне војнике и професионални војници положили су данас заклетву у касарнама „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву, „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу и ,Аеродром“ у Сомбору.
 
Полагању заклетве у Ваљеву присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић, командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић,заменик команданта ЗОК генерал-мајор Славољуб Јанићијевић,представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне заједнице, родбина и пријатељи.
 
У ваљевском 2. центру за обуку, војничку заклетву положило је 216 војника, 37 слушалаца Курса и три професионална војника.
 
Том приликом, министар Ђорђевићистакао је да онај ко изабере да постане војник завређује посебно поштовање, јер бити војник значи служити општем добру и бити спреман за бројне напоре и одрицања, што не може свако.
 
-Живот је вечита борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред, подсетио је министар одбраневојнике који су данас положили заклетву на речи чувеног српског војсковође, војводе Живојина Мишића, додајући да је управо та чувена и толико пута поновљена реченица гесло Војске Србије, јер су храброст и смелост оно што нас води напред.
 
Ђорђевићје нагласио да се војничка заклетва даје једном у животу, а да се вечно памти и поштује и да је била и остала свечани и вредносно највиши чин којим се исказује оданост.
 
- Данас сте заветовани чашћу да ћете чувати и бранити своју отаџбину, спремни да служите узвишеном циљу-унапређењу безбедности и угледа наше Војске и наше Србије, рекао је министар Ђорђевић, подсећајући све оне који су се данас определили за војнички позив да им та институција пружа могућност даљег усавршавања и напредовања.
 
Данас је у у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“ 189 војника на добровољном служењу војног рока положило војничку заклетву. Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, в.д. помоћника министра одбране за буџет и финансије Радмила Јагодић, градоначелник Лесковца Горан Цветановић, представници МУП-а и бројни гости.
 
Генерал Диковић честитао је војницима положену војничку заклетву и том приликом поручио да је „она увек у Србији заузимала посебно место у систему вредности, што се доказује и данас у Центрима за обуку“.
 
- Нека вас ова заклетва испуни поносом и достојанством и нека више ојача вашу посвећеност за безбедност Републике Србије. Добро обучен војник је гарант безбедности отаџбине, понос и Војске и своје породице, рекао је начелник Генералштаба и додао да Војска Србије спаја традицију и модерно, „оно највредније што су нам преци оставили и оно што ћемо ми оставити потомцима те зато и не чуди што нам грађани верују и што је углед војне професије све већи“.
 
Свечаности у сомборском 1. центру за обуку присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне власти, цркве и бројна родбина и пријатељи.
 
- Одабрали сте да Србији служите часно, као резервни официри Војске Србије. Том вашом одлуком сврстали сте се међу оне који су дика свом народу. Када завршите са обуком и постанете резервне старешине наше војске, трудите се да увек и на сваком месту оправдате поверење које вам указује држава дајући вам официрске чинове, рекао је заменик начелника Генералштаба, поручивши војницима и будућим резервним старешинама да буду поносни на припадност Војсци Србије и да никада не забораве да је Србија наша једина отаџбина.
 
У 1. центру за обуку у касарни „Аеродром“ данас је војничку заклетву положило 157 војника, осам слушалаца Курса и пет кандидата за професионалне војнике.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА