Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.03.2016.

Polaganje vojničke zakletve "Mart 2016"



Martovska generacija vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, slušaoci Kursa rezervnih oficira, kandidati za profesionalne vojnike i profesionalni vojnici položili su danas zakletvu u kasarnama „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu i ,Aerodrom“ u Somboru.
 
Polaganju zakletve u Valjevu prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović,zamenik komandanta ZOK general-major Slavoljub Janićijević,predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne zajednice, rodbina i prijatelji.
 
U valjevskom 2. centru za obuku, vojničku zakletvu položilo je 216 vojnika, 37 slušalaca Kursa i tri profesionalna vojnika.
 
Tom prilikom, ministar Đorđevićistakao je da onaj ko izabere da postane vojnik zavređuje posebno poštovanje, jer biti vojnik znači služiti opštem dobru i biti spreman za brojne napore i odricanja, što ne može svako.
 
-Život je večita borba. Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred, podsetio je ministar odbranevojnike koji su danas položili zakletvu na reči čuvenog srpskog vojskovođe, vojvode Živojina Mišića, dodajući da je upravo ta čuvena i toliko puta ponovljena rečenica geslo Vojske Srbije, jer su hrabrost i smelost ono što nas vodi napred.
 
Đorđevićje naglasio da se vojnička zakletva daje jednom u životu, a da se večno pamti i poštuje i da je bila i ostala svečani i vrednosno najviši čin kojim se iskazuje odanost.
 
- Danas ste zavetovani čašću da ćete čuvati i braniti svoju otadžbinu, spremni da služite uzvišenom cilju-unapređenju bezbednosti i ugleda naše Vojske i naše Srbije, rekao je ministar Đorđević, podsećajući sve one koji su se danas opredelili za vojnički poziv da im ta institucija pruža mogućnost daljeg usavršavanja i napredovanja.
 
Danas je u u leskovačkoj kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ 189 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka položilo vojničku zakletvu. Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, v.d. pomoćnika ministra odbrane za budžet i finansije Radmila Jagodić, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, predstavnici MUP-a i brojni gosti.
 
General Diković čestitao je vojnicima položenu vojničku zakletvu i tom prilikom poručio da je „ona uvek u Srbiji zauzimala posebno mesto u sistemu vrednosti, što se dokazuje i danas u Centrima za obuku“.
 
- Neka vas ova zakletva ispuni ponosom i dostojanstvom i neka više ojača vašu posvećenost za bezbednost Republike Srbije. Dobro obučen vojnik je garant bezbednosti otadžbine, ponos i Vojske i svoje porodice, rekao je načelnik Generalštaba i dodao da Vojska Srbije spaja tradiciju i moderno, „ono najvrednije što su nam preci ostavili i ono što ćemo mi ostaviti potomcima te zato i ne čudi što nam građani veruju i što je ugled vojne profesije sve veći“.
 
Svečanosti u somborskom 1. centru za obuku prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne vlasti, crkve i brojna rodbina i prijatelji.
 
- Odabrali ste da Srbiji služite časno, kao rezervni oficiri Vojske Srbije. Tom vašom odlukom svrstali ste se među one koji su dika svom narodu. Kada završite sa obukom i postanete rezervne starešine naše vojske, trudite se da uvek i na svakom mestu opravdate poverenje koje vam ukazuje država dajući vam oficirske činove, rekao je zamenik načelnika Generalštaba, poručivši vojnicima i budućim rezervnim starešinama da budu ponosni na pripadnost Vojsci Srbije i da nikada ne zaborave da je Srbija naša jedina otadžbina.
 
U 1. centru za obuku u kasarni „Aerodrom“ danas je vojničku zakletvu položilo 157 vojnika, osam slušalaca Kursa i pet kandidata za profesionalne vojnike.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA