Министарство одбране Републике Србије
 
16.03.2016.

Проглашени најбезбеднији возачи у претходној години



Проглашени најбезбеднији возачи у претходној годиниУ Управи за општу логистику Сектора за материјалне ресурсе данас је одржана прва седница Савета за безбедност војних учесника у саобраћају у 2016. години, на којој су проглашени најбезбеднији возачи у Министарству одбране и Војсци Србије у претходној години.

У категорији подофицира, за најбезбеднијег возача проглашен је заставник Јордан Мирчета из Специјалне бригаде, који је током прошле године прешао 34.865 километара, у категорији професионалних војника изабран је Саша Илић из крагујевачког 2. складишног батаљона, који је управљајући тегљачима прешао 39.065 километара, а најбезбеднији возач у категорији цивилних лица током прошле године био је Зоран Добросављевић из Војнограђевинске установе Београд, који је за воланом различитих типова возила прешао 70.969 километара. Награђеним возачима, шеф Катедре за моторна возила и безбедност саобраћаја Саобраћајног факултета у Београду професор др Крсто Липовац, уручио је признања и награде.

Проглашени најбезбеднији возачи у претходној годиниНа седници, којом је руководио пуковник Чедомир Дупор из Управе за логистику, осим анализе стања безбедности војних учесника у саобраћају и активности које су предузете у овој области у 2015. години, представници Агенције за безбедност саобраћаја презентовали су и анализу безбедности саобраћаја у Републици Србији за исти период.

Током 2015. године догодило се 98 саобраћајних незгода, а у саобраћајним незгодама за које је процењена одговорност возача војних возила шест лица задобило је лакше повреде, што се може оценити као веома повољно стање у односу на период од 2011. до 2015. године. У насељима се догодило око 70 одсто од укупног броја саобраћајних незгода, а око 37 посто од укупног броја саобраћајних незгода догодило се у Београду.

Током данашњег скупа било је речи и о искуствима са 14. Конгреса Европске комисије за безбедност саобраћаја у оружаним снагама (~ECRAF~), разматран је и Годишњи план спровођења превентивних активности за повећање безбедности војних учесника у саобраћају у 2016. години, а организована је и расправа у вези са Предлогом стратегијског прегледа безбедности војних учесника у саобраћају за период 2016-2020. године, највишег акта у овој области.

Седници су присуствовали и чланови Савета - представници јединица и установа Министарства одбране и Војске Србије, као и представници цивилних институција: Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Управе саобраћајне полиције МУП, Агенције за безбедност саобраћаја, Саобраћајног факултета у Београду и Факултета техничких наука у Новом Саду.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА