Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.03.2016.

Proglašeni najbezbedniji vozači u prethodnoj godini



Proglašeni najbezbedniji vozači u prethodnoj godiniU Upravi za opštu logistiku Sektora za materijalne resurse danas je održana prva sednica Saveta za bezbednost vojnih učesnika u saobraćaju u 2016. godini, na kojoj su proglašeni najbezbedniji vozači u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije u prethodnoj godini.

U kategoriji podoficira, za najbezbednijeg vozača proglašen je zastavnik Jordan Mirčeta iz Specijalne brigade, koji je tokom prošle godine prešao 34.865 kilometara, u kategoriji profesionalnih vojnika izabran je Saša Ilić iz kragujevačkog 2. skladišnog bataljona, koji je upravljajući tegljačima prešao 39.065 kilometara, a najbezbedniji vozač u kategoriji civilnih lica tokom prošle godine bio je Zoran Dobrosavljević iz Vojnograđevinske ustanove Beograd, koji je za volanom različitih tipova vozila prešao 70.969 kilometara. Nagrađenim vozačima, šef Katedre za motorna vozila i bezbednost saobraćaja Saobraćajnog fakulteta u Beogradu profesor dr Krsto Lipovac, uručio je priznanja i nagrade.

Proglašeni najbezbedniji vozači u prethodnoj godiniNa sednici, kojom je rukovodio pukovnik Čedomir Dupor iz Uprave za logistiku, osim analize stanja bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju i aktivnosti koje su preduzete u ovoj oblasti u 2015. godini, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja prezentovali su i analizu bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji za isti period.

Tokom 2015. godine dogodilo se 98 saobraćajnih nezgoda, a u saobraćajnim nezgodama za koje je procenjena odgovornost vozača vojnih vozila šest lica zadobilo je lakše povrede, što se može oceniti kao veoma povoljno stanje u odnosu na period od 2011. do 2015. godine. U naseljima se dogodilo oko 70 odsto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, a oko 37 posto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda dogodilo se u Beogradu.

Tokom današnjeg skupa bilo je reči i o iskustvima sa 14. Kongresa Evropske komisije za bezbednost saobraćaja u oružanim snagama (~ECRAF~), razmatran je i Godišnji plan sprovođenja preventivnih aktivnosti za povećanje bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju u 2016. godini, a organizovana je i rasprava u vezi sa Predlogom strategijskog pregleda bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju za period 2016-2020. godine, najvišeg akta u ovoj oblasti.

Sednici su prisustvovali i članovi Saveta - predstavnici jedinica i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici civilnih institucija: Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Uprave saobraćajne policije MUP, Agencije za bezbednost saobraćaja, Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

photoFOTOGALERIJA