Министарство одбране Републике Србије
 
13.03.2016.

Инжињерци Војске Србије у општини Бајина Башта



Припадници 210. инжињерског батаљона 2. бригаде КоВ из Краљева, јединице којом командује мајор Дамир Новоселац ангажовани су на територији општине Бајина Башта на испомоћи становништву од поплавама учињене штете од 9. марта. Они су ангажовани на изради пропуста, санацији пропуста, а велики посао су урадили на санацији одрона на водоводу „Водоизвориште“, који се налази у селу Пилица, јер је ту било најкритичније до сада.

Према речима старијег водника прве класе Бојана Јеремића, заменика командира радне групе тог батаљона, у протеклом периоду били су ангажовани у више села општине Бајина Башта - Зауљине, Бередовина, Водовод „Водоизвориште“, Перућац, Зарожје и Злодов.

Материјал за санацију обезбедила је општина Бајина Башта, а налази се у селу Перућац. Инжењерци су ангажовани у време прописано распоредом рада, а иначе су на испомоћи становништву 24 часа.

- Сарађујемо са руководством општине и они одређују позиције рада, локације. Могу да похвалим и мештане. Изузетно су коректни и нуде помоћ, каже старији водник прве класе Јеремић.

Према речима капетана Саше Соварлића, командира радне групе, припадници тог батаљона ангажовани су и у другим општинама – Ариље, Пожега, Косјерић. Други део њиховог посла биће санација постојећих путева оштећених од поплава.

Људсто 210. инжењерског батаљона било је ангажовано и до сада у ванредним ситуацијама – санацији последица земљотреса у Краљеву, изради водовода у Ужицу, у поплавама 2014. године, а највећи и најтежи рад ове групе јесте чишћење снега 2012. године у општини Нова Варош, Сјеница и Тутин.

Припадници Војске Србије и данас су током дана били ангажовани у местима која су највише погођена поплавама и то у Чачку, Лучанима, Краљеву, Новом Пазару, Ариљу, Косјерићу и Бајиној Башти.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА