Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.03.2016.

Inžinjerci Vojske Srbije u opštini Bajina Bašta



Pripadnici 210. inžinjerskog bataljona 2. brigade KoV iz Kraljeva, jedinice kojom komanduje major Damir Novoselac angažovani su na teritoriji opštine Bajina Bašta na ispomoći stanovništvu od poplavama učinjene štete od 9. marta. Oni su angažovani na izradi propusta, sanaciji propusta, a veliki posao su uradili na sanaciji odrona na vodovodu „Vodoizvorište“, koji se nalazi u selu Pilica, jer je tu bilo najkritičnije do sada.

Prema rečima starijeg vodnika prve klase Bojana Jeremića, zamenika komandira radne grupe tog bataljona, u proteklom periodu bili su angažovani u više sela opštine Bajina Bašta - Zauljine, Beredovina, Vodovod „Vodoizvorište“, Perućac, Zarožje i Zlodov.

Materijal za sanaciju obezbedila je opština Bajina Bašta, a nalazi se u selu Perućac. Inženjerci su angažovani u vreme propisano rasporedom rada, a inače su na ispomoći stanovništvu 24 časa.

- Sarađujemo sa rukovodstvom opštine i oni određuju pozicije rada, lokacije. Mogu da pohvalim i meštane. Izuzetno su korektni i nude pomoć, kaže stariji vodnik prve klase Jeremić.

Prema rečima kapetana Saše Sovarlića, komandira radne grupe, pripadnici tog bataljona angažovani su i u drugim opštinama – Arilje, Požega, Kosjerić. Drugi deo njihovog posla biće sanacija postojećih puteva oštećenih od poplava.

Ljudsto 210. inženjerskog bataljona bilo je angažovano i do sada u vanrednim situacijama – sanaciji posledica zemljotresa u Kraljevu, izradi vodovoda u Užicu, u poplavama 2014. godine, a najveći i najteži rad ove grupe jeste čišćenje snega 2012. godine u opštini Nova Varoš, Sjenica i Tutin.

Pripadnici Vojske Srbije i danas su tokom dana bili angažovani u mestima koja su najviše pogođena poplavama i to u Čačku, Lučanima, Kraljevu, Novom Pazaru, Arilju, Kosjeriću i Bajinoj Bašti.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA