Министарство одбране Републике Србије
 
29.02.2016.

Сусрет државног секретара Ђорђевића и америчког амбасадора Ската




Државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић састао се данас са новоименованим амбасадором САД у Београду Кајлом Скатом. Том приликом истакнута је захвалност Републике Србије за подршку САД у процесу европских интеграција, као и значај политике одбране наше државе која негује и развија партнерства и на Истоку и на Западу.

Током састанака обострано је констатовано да билатерална војна сарадња Србије и САД, као најбоље развијени сегмент међудржавне сарадње, има позитиван утицај на свеукупне односе двеју држава. Истакнут је низ програма и механизама које користе и САД и Министарство одбране и Војска Србије у процесу сарадње, као и значај заједничких вежбовних активности и обуке у процесу унапређења оперативних и функционалних способности Војске Србије и Оружаних снага САД. Акценат током разговора стављен је на пројекте попут завршетка опремања базе „Југ“ и развоја инжињеријских капацитета Војске Србија за учешће у мировним операцијама.

Наглашен је значај војномедицинске сарадње, као и сарадње са Националном гардом Охаја кроз Програм државног партнерства.Размењена су мишљења о актуелној миграторној кризи и потенцијалној улози Војске Србије у њеном решавању.

Саговорници су се осврнули и на значај предстојећих Билатералних одбрамбених консултација Републике Србије и САД, на којима ће америчку делегацију предводити заменик помоћника секретара одбране др Мајкл Карпентер. Констатовано је да ће се током консултација анализирати резултати досадашње војне сарадње и дефинисати смернице за наредни период.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА