Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.02.2016.

Susret državnog sekretara Đorđevića i američkog ambasadora Skata




Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom SAD u Beogradu Kajlom Skatom. Tom prilikom istaknuta je zahvalnost Republike Srbije za podršku SAD u procesu evropskih integracija, kao i značaj politike odbrane naše države koja neguje i razvija partnerstva i na Istoku i na Zapadu.

Tokom sastanaka obostrano je konstatovano da bilateralna vojna saradnja Srbije i SAD, kao najbolje razvijeni segment međudržavne saradnje, ima pozitivan uticaj na sveukupne odnose dveju država. Istaknut je niz programa i mehanizama koje koriste i SAD i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u procesu saradnje, kao i značaj zajedničkih vežbovnih aktivnosti i obuke u procesu unapređenja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD. Akcenat tokom razgovora stavljen je na projekte poput završetka opremanja baze „Jug“ i razvoja inžinjerijskih kapaciteta Vojske Srbija za učešće u mirovnim operacijama.

Naglašen je značaj vojnomedicinske saradnje, kao i saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja kroz Program državnog partnerstva.Razmenjena su mišljenja o aktuelnoj migratornoj krizi i potencijalnoj ulozi Vojske Srbije u njenom rešavanju.

Sagovornici su se osvrnuli i na značaj predstojećih Bilateralnih odbrambenih konsultacija Republike Srbije i SAD, na kojima će američku delegaciju predvoditi zamenik pomoćnika sekretara odbrane dr Majkl Karpenter. Konstatovano je da će se tokom konsultacija analizirati rezultati dosadašnje vojne saradnje i definisati smernice za naredni period.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA